Het nieuws van de maand

Mei

Deze eerste mei valt er eindelijk wat regen, vandaag "al" vijf mm, tegen de afgelopen dagen een kleine 5 na een gortdroge maand. Vooral aan de waterstand in de vijver is het goed te zien dat het de afgelopen weken droog is geweest.
De planten lijken er nog niet onder te leiden, want sproeien heb ik nog niet gedaan. Wel blijken een aantal struiken moeizaam of helemaal niet meer, op gang te komen. Een gele toverhazelaar op de wal lijkt dood en een calli carpa krijgt hier en daar nog een blaadje.....

De tuin ligt er verder prachtig bij, vanaf de gemeentestoep voor het huis tot ruim achter de wal is alles schoongemaakt en opgeruimd. Door alle vrije tijd is het zeker achter de wal in jaren niet zo opgeruimd geweest.

Laten we het rondje door de tuin maar gaan lopen. In de voortuin is de rand met kruipphlox momenteel de blikvanger. Samen met de zaailingen van de cerinthe die de winter overleefd hebben zorgen zij voor kleur. De bloemen van de helleborussen zijn inmiddels al afgeknipt. Dit omdat het mooi er inmiddels wel af was en om honderden zaailingen te voorkomen.In de borders langs de oprit bloeit nog een enkel narcis, diverse tulpen en nog wat leucojum. Dit was een prachtig gezicht toen alles nog volop bloeide. Inmiddels zijn ze duidelijk over de top heen. De alliums staan inmiddels dik in knop, dus die nemen het over.
De gele lelie die hier en daar in de border staat is in de afgelopen weken bijna een meter hoog geworden. Die zag je bijna groeien. De zaailing van de iberis masterpiece, waar ik er vorig jaar een paar van heb gekregen begint voor het eerst te bloeien. Dit wordt een wolk van witte bloemen die tot in het najaar te zien zijn.

In de border langs de garage staan voornamelijk zalmkleurige tulpen met een enkele donkerrode. De verhouding iz nog niet helemaal naar het zin. In het najaar "moeten" hier nog wat rode bij.
De erysimum red jep die in deze border staat past er namelijk heel goed bij.Eenmaal in de achtertuin gaan we direct het eerste paadje naar rechts in.Hier bloeien nog diverse tulpen. Verder staan er diverse alliums dik in knop.
De naald van cleopatra heeft dit jaar weer genoeg blad, maar een knop heb ik nog niet gezien. Jammer, want zeker als beide neuzen een bloem geven is het een pracht om te zien.


Daar waar dit pad links de bocht omgaat hebben we rechts het terras.
Vanaf dit terras loopt een van de twee trappen de wal op.

Zelfs achter de wal is het helemaal opgeruimd. Er lagen nog wat oude pallets die ooit als bruggetje over de greppel waren gebruikt. Vorig jaar zijn deze vervangen door boomstammen, omdat ze weer verrot waren. De pallets, of wat er van over was, zijn in stukken gezaagd en afgevoerd. De greppel is ontdaan van al het blad en onkruidvrij gemaakt. Zelfs achter de greppel in het niemandsland heb ik opgeruimd.
Achter de wal beginnen tientallen akeleien te bloeien.  De hoornbloem staat vol met knoppen en is binnenkort een witte wolk van bloemen.
Op de wal staan nog heel wal tulpen te bloeien. Je kunt zien dat hier minder zon komt. Verder begint de sering te bloeien die qua kleur goed bij de tulpen past. Afgelopen maand heb ik nog een cercis aangeplant in dezelfde tint.

Verder bloeien hier en op de helling de blauwe cammassia's. De bontbladige en witte cammassia's zijn altijd wat later.
Ook de boshyacint staat op diverse plaatsen in de tuin uitbundig te bloeien. Hier lijken de pollen ieder jaar groter te worden.

Je kunt ook onder de wal langs lopen. Dit pad wordt in de loop van de zomer steeds smaller door alle hoge planten en grassen die links staan. Aan het eind van het pad in de border aan de oostzijde staat de choisya te pronken. Een zee aan bloemen zitten er aan deze plant, die in het najaar nogmaals bloeit.

Hier en daar staan er nog uitgezaaide digitalissen. Deze gaan nu mooi de hoogte in en zullen dit jaar wel gaan bloeien.
De erysimum op de wal is grotendeels vervangen door nieuwe joinge planten. Deze waren na jaren zo verhout dat het niet mooi meer was. Een enkel xemplaar mocht nog even blijven.
Op de helling staat de jacobsladder al te bloeien.
De kaardenbol die vorig jaar is gezaaid en uitgezet doet het goed. Heel benieuwd of deze plant weer andere vogels aantrekt.Inmiddels zijn we bij het paadje aan de oostkant van de tuin gekomen. Ook hier nog diverse tulpen en bloeiende akeleien. De diverse alliums staan in knop. De clematis montane bloeit volop.
De border vlak bij het terras bij de achterdeur heeft heel wat uitgezaade vergeet-me-nietjes staan. Het staat wel leuk met de witte oude wijfjes en de roze rode tulpen.
Zefs de anemonen komen hier en daar tevoorschijn.

Langs het pad achter de garage staat de salomonszegel te bloeien. Deze plant breidt zich inmiddels lekker uit. Dze plant heb ik ooit als stek gekregen, dus welke het is weet ik niet.Tot slot nog een paar alliums die in dezelfde border staan. Nog een paar warme dagen en dan bloeit deze nigrum.
Het is dit keer een heel verhaal geworden en dan heb ik nog niet alle boeiende planten laten zien. De komende tijd zal ik die de FB-pagina van Ellen's tuin zetten.


Het nieuws van de maand

April


Wat kan er in een maand tijd veel veranderen. De wereld houdt pas op de plaats en een ieder moet zich thuis vermaken. Het (vrijwilligers)werk en clubjes zijn voorlopig not done. Inmiddels tijd te over. Laten we hopen dat we deze periode allemaal gezond doorkomen.
Gelukkig kan ik me prima vermaken in de tuin.

Inmiddels is de hele tuin opgeruimd en voorjaarsklaar gemaakt, want het weer was lekker zonnig en droog. De laatste week ben ik voornamelijk  bezig geweest met het schoonmaken en opruimen van de achterzijde van de wal en greppel. Deze kant van de dijk is in jaren niet zo netjes geweest.Er liggen natuurlijk nog wel wat klusjes, maar die hebben geen haast. De komende weken ben ik niet druk als gastvrouw bij het tulpenfestival. Verder komen er voorlopig geen tuinclubs langs. Het wordt qua werk dus een hele rustige maand en heb ik alle tijd om de paden en de oprit goed schoon te maken. Verder staan er nog wat planten en opgepotte bolletjes die nog een plaatsje in de borders moeten krijgen. Het heeft allemaal geen haast nu de deadline van 10 april is komen te vervallen. Dagelijks een paar uurtjes de tuin in is meer dan genoeg en met de weersverwachting de komende tijd zal het ook wel eens met een boek zijn.

Nu maar gewoon het rondje door de tuin. In de voortuin beginnen de helleborussen zaaddozen te vormen. Van de krokussen is aleen nog het blad te zien. De euphorbia staat er nu prachtig bij. Een zaailing van het werk hangt over een grote bos helleborussenen heeft verder geen stuen nodig.
De cerinthe begint inmiddels te bloeien en erstaan er heel wat in de voortuin. Diverse exemplaren wil ik nog een plekje elders in de tuin geven. De afgelopen week met die nachtvorst leek me dat niet zo'n goed plan, daar er op de wal een aantal zijn bevroren. Komende week met temperaturen rond de 20 graden is ook niet echt ideaal. Nog maar even aankijken.
De border langs de oprit zijn echte voorjaarsborders.  De borders zijn in gel/wit met als accentkleur oranje en wat paars van de druifjes. Er bloeien diverse soorten narcissen,  en de leucojum. De hondstand en de tulp whitallii brginnen te kleuren en er staan de nodige tulpen op springen.
De gele lelies die later in het seizoen gaan bloeien staan nu ook boven de grond.

De border langs de garage is nog wat kleurloos nu de krokussen en sneeuwklokjes zijn uitgebloeid en de tulpen nog moeten gaan kleurenw. Alleen de polletjes corydalis geven hier en daar wat kleur.
In de pottenn op de oprit staan de tulpen wel al volop te bloeien met als ondergrond de viooltjes. Een fleurig geheel!
In de achtertuin staan diverse soorten druifjes. Sommigen breiden zich uit, maar van de paars/gele heb ik nog maar één exemplaar kunnen ontdekken.Hier en daar bloeien de narcissen. De tulpen in de diverse borders krijgen steeds meer kleur. Wel zijn er op de wal niet zo heel veel tulpen opgekomen. Komend najaar wil er daar een flinke hoeveelheid (bij)zetten. De diverse cammassia's komen wel heel goed terug.

De forsythia links en rechts op de wal raken al weer uitgebloeid. De rechter wil ik binnenkort vervangen door de magnolia stellata. Wit bloeiend, dus iets minder knallend op de wal. Van de gele forsytsia wil ik wat stekken in niemandsland zetten.
De krentenbomen staan nu op springen. Elke dag zie je de knoppen groeien. Nog een paar zonnige dagen en dan zijn het twee witte wolken.
Dit geldt ook voor de Malus lLiset en de red sentinel. De bloemknoppen en het frisse blad zie je bijna groeien.
De wal achter het terras is nu blauw gekleurd door pulmonaria, vergeetmeniet, hyacinten en scilla's.

De wal tussen de trappenn is wat afwissender gekleurd. Met de knalroze bolprimula, gele narcissen, blauwe druifjes en de witte tulp turkistana is het lekker bont.
Verder staan er nog wat oude wijfjes te bloeien. Die beginnen met een warrige bos groen, maar als de knoppen er bovenuit komen en uitkomen, dan is het een plaatje.We sluiten het rondje af met het ontluikende blad van de veratrum. Ik ben heel benieuwd of er dit jaar weer een of meerdere bloemen inkomen.

De dotterbloemen langs de vijver beginnen nu ook te bloeien. Nog even en dan zijn er een aantal flinke dotten geel rondom de vijver. In de vijver ligt trouwens steeds meer kikkerdril. Nu het weer wat warmer wordt lijkt de vijver af en toe op een golfslagbad.

Bezoek in de tuin is voorlopig niet te bezoeken, maar wel te volgen op de FBpagina van Ellen's Tuin. En anders tot het volgende maandnieuws.Het nieuws van de maand

Maart

Maart is het al weer, nou ja alweer, wat duurde die kletsnatte februarimaand lang. Het enige wat in de tuin is gedaan is het leegpompen, toen het terras, de paden en het gazon flink onder stonden.
Wel hadden we de 28ste het eerste tuinreisje van het siezoen. De wind was snijdend koud, maar tot het einde van de middag is het drooggeblven, De crocosmiakwekerij had veel te weinig handel voor ons klaarstaan en was snel uitverkocht. Bij kasteel Sypestein hebben we een prachtige rondwandeling gehad onder leiding van Hennie. De koffie smaakte ons zeer goed na die wandeling. Het Kasteel Nederhorst was mooi van buiten, maar de krokussen kwamen niet boven het hoge gras uit. Vreeland was een volgende stop. Ook hier wederom een enthousiate verteller, die ons meenam het landgoed over.
Aan het eind vielen de eerste druppels en bij de borrelstop regende het flink. Daarna hadde we nog een stampotbuffet bij de Rading. Voldaan gingen we we weer naar ons startpunt in Amersfoort.


Dan nu maar terug naar de eigen tuin. Eind februari is er op een droog momentje een klein stukje van de wal schoongemaakt. Dit terwijl het beneden nog vol water stond.

Maar laten we vooraan beginnen. De voortuin is schoon en een lust voor het oog met alle bloeiende helleborussen. Ik laat niet alle soorten zien, want het is inmiddels wel een hele verzameling aan het worden.
In de borders langs de oprit bloeien de laatste sneeuwklokjes. De diverse soorten krokussen wisselen elkaar af en inmiddels begiinen ook de eerste narcissen te bloeien

Het nieuws van de maand

FebruariOngelooflijk wat er nu al boven de grond staat. Het is vandaag echt pas de eerste februari, maar aan de bloeiende bollen en planten in de tuin kan het net zo goed medio maart zijn.

De voortuin is inmiddels helemaal geschoond. Alle grassen zijn afgeknipt, het restant hosta blad is verwijderd en het blad van de tientallen hellborussen is er af gehaald. Daarna ben ik er even een kleinbladharkje doorheen gegaan. Vlak onder de oppervalkte liggen heel wat huisjes van slakken in winterslaap en die kun je dan gelijk met het gevallen blad verwijderen.
Verder zijn er al tientallen zaailingen van de cerinthe de kliko in gegaan. Nu zijn de helleborussen tenminste zichtbaar. Langs de rand zijn er nog heel wat blijven staan om uit te delen.

De helleborussen hebben al heel wat knoppen. Sommigen zijn in de loop van de jaren al flinke pollen geworden. Dit worden zo hele volle bossen bloemen.
Maar er zijn ook al mooie soorten die de bloemen al open hebben. Even zo'n bloem in het hard kijken en je wordt regelmatig verrast door de tekening. Het is de komende tijd genieten van deze plant.


In de borders langs de oprit bloeien al diverse soorten sneeuwklokjes. Sommigen groot en anderen blijven weer veel kleiner. De dubbele heb ik nog niet gezien, maar wel een klein groepje met groenpunters. Veel namen heb ik niet, want het waren voornamelijk zaailingen die zijn gekocht tijdens een FBBus voorjaarsreis. Alle duidlijk verschillende zijn destijds apart uitgezet in de border.
In de achtertuin staan de grote groepen, maar dit is de gewone nivalis

In de grote potten waar nu viooltjes in staan komen de punten van de tulpen al ophoog. De tientallen bollen die in november zijn opgepot, beginnen al te kleuren.
Van de vele bollen die nog in januari zijn gekocht en opgepot is te zien dat de punten verder beginnen uit te lopen. Hiervan gaat het grootste gedeelte naar elders. De rest wil ik in de eigen tuin zetten en daar alles nu boven komet kan ik zien waar er nog een plekje is.Inmiddels bloeien de eerste irisjes. De gele met een zweempje blauw blijft maar in zijn eentje, de paarse breidt zich gestaag uit.
De achtertuin is nog ongerept. Al zal dat niet lang meer duren. Er komen al zo veel puntjes van bollen boven de grond en die wil ik toch wel zien bloeien.
De limiet is twee container vol in de veertien dagen, maar als het weer heel mooi wordt op mijn vrije dagen wil ik gerust het een en ander tijdelijk in een vuilniszak doen, zodat ik verder kan...
De krokussen bloeien ook al in de diverse borders. Gelukkig allen de vroege soorten, zodat er later in het seizoen nog meer kleur is te zien.Op de wal staat de mount aso te bloeien. De struik valt zo achterop de dijk nog niet zo op. Er staat te veel uitgebloeid en nog niet afgeknipt spul voor. Klusje voor de komende week.De malus red sentinel hangt nog bomvol met appeltjes.
Onder de malus bloeit het longkruid. Die is er ook mooi vroeg bij.De cyclaam coum bloeit volop al wordt eentje regelmatig bedolven onder de zonnepitten. Er vlak boven staat een koker met zonnepittenn in de buurt en echt netjes eten doen de kool- en pimpilmezen niet.
Een ander staat nog verscholen tussen het blad en punten van botanische tulpen.Langs het pad naast het snoepstraatje staat de palmkool er nog steeds. Binnenkort wil ik er een maaltje van plukken.
Als laatste van dit rondje is de vijvercirkel aan de beurt. Inmiddels tot het randje gevuld, door de neerslag die regelmatig valt. Het gazon is behoorlijk aan het vermossen. Ik hoop dat de kalk hier wat tegen doet. Het is goed te merken dat de droogte het gras behoorlijk heeft aangetast. In het voorjaar moet ik maar eens aanpakken.
Maar voorlopig is er nog genoeg ander werk te doen, nu het toch niet lijkt te gaan winteren. De hele achtertuin moet alles nog worden afgeknipt en het blad verwijderd.Aantal unieke bezoekers: