Het nieuws van de maand

Juli


De tijd vliegt voorbij. Aan het begin van de maand heb ik wel het rondje met de camera gedaan. De foto's bekeken en een selectie gemaakt. Daarna druk met van alles.... werk, oppassen, diverse tuinclubs en wat "losse" bezoekers en met de tuin natuurlijk.
Dus ben ik er nu maar even voor gaan zitten, daar de afspraak van vanochtend is uitgesteld.

Het gras is een keer gesproeid toen er toch wel wat gele plekken te zien waren. Inmiddels vangen we het koude water op, voordat het warme afwaswater uit de kraan komt. Dit wordt bij slaphangende planten of het gras gegooid. Laatst waren er flinke hoosbuien in het land tot wel 70 mm aan toe, hier bleef het bij 1,2 mm steken. Nu hoeft de boel niet blank te staan, maar urenlang een gestage regenval mag van mij. Dat zit er voorlopig nog niet in. Op het land voor ons zien we al sinds april de regeninstallaties hun werk doen en dan moeten de warmste maanden nog komen......

In de voortuin heeft de cerinthe er flink last van. De mooie paarse uiteinden zien er wat saai uit momenteel en het blad is deels verdord. De meesten zijn er dan ook al uitgetrokken. Wel heb ik het nodige zaad opgevangen. Mochten ze niet spontaan opkomen in de loop van de zomer, dan kan ik ze volgend voorjaar zelf nog zaaien.
De grassen in de voortuin staan er over het algemeen wel goed bij. Alleen de lage bonte bodem bedekkende soort heeft bruin/verbrand blad. De hosta's zien er dit jaar niet uit. Ondanks de droogte is er heel wat schade door de slakken.De stipa op de hoek van de voortuin wuift heerlijk met de wind mee. Met wat zonlicht erop geven ze bijna licht.
Op de hoek van de border aan de andere kant van de oprit zit de vuurpijl dik in knop. Het record staat op 41 bloemen in een seizoen. Zoveel knoppen zijn er nog niet te zien, maar een kleine dertig pijlen worden het in ieder geval. Op de FBpagina van Ellen's Tuin zal ik ze wel laten zien.
Het zaaigoed wat de afgelopen weken in de tuin is gezet is maar deels verder gegroeid. De grote afrikanen zouden ruim een meter hoog kunnen worden. Verder dan de 30 cm die ze waren toen ze uitgeplant werden zijn ze niet geworden. Na één nacht stonden er alleen nog kale stengels. De cosmea's en leonotis hebben ze wel met rust gelaten, maar ook andere plantjes waren na een paar dagen verdwenen. Zaaien is op die manier niet leuk meer.
Op de oprit is het een en ander veranderd. Er is een begin gemaakt mat de carport. Deze ruimte kunnen we in de winter gebruiken om de auto er onder te zetten en er kan droog geklust worden, zonder dat er eerst ruimte in de garage moet worden gemaakt. Verder kan ik een tuinclub nu een droog plekje aanbieden om koffie te drinken, mocht het tijdens een bezoek regenen. Als laatste voordeel ontdekte we dat we nu droog naar de brievenbus kunnen lopen.......In de border achter de speciekuipen staan nu de laatste alliums te bloeien. In knop hebben ze mooie puntmutsjes op, ze bloeien nu zacht lila. Ze hadden alleen iets langer mogen zijn, want ze komen bijna niet boven de beplanting uit.

De roos lykkefund die om de schommelpalen slingert geeft de laatste bloemetjes af. Wat is dit een wolk van bloemen geweest. Iets verderop staat de veronica first love met knal roze aren. Ze staat in de border die ik in donkerrood en zalmkleurige tinten wil opbouwen, maar ze misstaat niet. Wat er wel uit knalt zijn de zinnia's die ik heb gezaaid en in deze border heb geplant. Die blijken knalgeel i.p.v. zalmkleurig te zijn.In de achtertuin is het feest. Wat een kleuren zijn hier momenteel te zien. De diverse daglelies in verschillende kleuren beginnen te bloeien. In een van de lelies zit nog een nestje met jonge spinnetjes. Als de bloeien opengaan zal het wel het einde van het nest betekenen.

De phloxen beginnen te kleuren. Op de wal staan mooie blauwe. Ooit gekocht bij de Aldi met de naam Phlox, dus een achternaam heb ik niet. We zou ik hier nog wat meer van willen hebben. Wellicht kom ik ze met de tuinreis op de 10e van deze maand nog tegen. De linaria die ervoor staat mag er binnenkort uit. Veel bloem zit er niet meer in en hij zal zich inmiddels wel hebben uitgezaaid.
De stachys bloeit in diverse kleuren. De gewone zaait zich wel wat uit, maar dat weeft ook wel lekker tussen de andere planten.Op de wal zijn het nu voornamelijk de blauwtinten die zich laten zien.  De geranium suzanne en de campanula hebben zich behoorlijk uitgebreid. Wel is er inmiddels al een herfstanemoon aan het bloeien. Deze is mooi op tijd, maar had eigenlijk gelijk met de witte vernonia moeten bloeien en de lila variant van de blauwe knoop. De hebe bloeit trouwens ook wit, dus de kleur komt nog wel een keer terug.

De achillea laat zich weer in diverse kleuren in de tuin zien. De meeste kleuren hebben wel wat steun van de buurplanten nodig, maar ze zijn wel mooi om te zien.
Deze witte bloemen herken ik niet in mijn tuin, maar ik zal hem er toch zelf ingezet hebben. Blijkt ook een achillea te zijn.De stokrozen die her in daar achter in de borders staan bloeien in diverse kleuren. Eentje heeft zelfs een franje randje.

Verder bloeien er nog heel wat andere planten, zoals de struikspirea, knautia, margriet en sanguisorba. Zo is het voorlopig nog een vrolijke boel in de achtertuin.

Het snoepstraatje doet zijn eer aan. Na de aardbeien snoepen we nu van de wijnbessen. De bramen en de druiven komen er aan. Niet alleen het zachte fruit heeft een rijke opbrengst. De stoofpeer Zoutewelle heeft dit jaar heel wat vruchten. Zou ik deze dan toch eens kunnen oogsten.Voorlopig laat ik het hier bij. Begin augustus na het rondje met de camera komt er weer een vervolg.
Wilt u voor die tijd nieuws over de tuin zien en lezen dan verwijs ik u na de FBpagina van Ellen's Tuin.
Wilt u de tuin zelf bekijken, dat kan ook. Even een belletje of mailtje vooraf, om niet voor een dichte tuin te staan. U bent van harte welkom!


Het nieuws van de maand

JuniDe afgelopen maand is er het nodige gedaan. Alle zaailingen zijn verspeend en een deel staat al in Bessien's tuin op de Stekplek op Urk. De komende weken worden de plantjes uit de koude bakken verder uitgezet. Wel moet er eerst wat regen gaan vallen, want de grond is kurk en kurk droog. Het grasveld begint al weer wat geel te worden en heeft al een keer wat water gehad. De vijver is ook al een keer bijgevuld.
De eerste tuinclubs zijn langs geweest en er zijn dus de nodige taarten gebakken. Verder hebben wij er een korte vakantie/cursus opzitten.

Wat de vijver betreft, daar heb ik de afgelopen weken heel wat keren gekeken of er nog meer libellen zouden ontstaan. Op een vrije vrijdagochtend trof ik namelijk een libelle in wording aan. Met de camera in de hand de hele ochtend foto's zitten maken van deze en later nog een tweede libel. Het is een mooie reportage geworden. Helaas mis ik nog het allereerste begin en het omdraaien van de libel. De camera wilde toen even niet scherpstellen, grrr. Inmiddels zitten er ruim twintig lege hulzen aan de waterplanten.
In de voortuin bloeien de eerste grassen. De cerinthe gaat onverminderd door. Dit jaar zitten er hele donkere exemplaren tussen. De hosta's hebben nu weer blad, maar ze staan wat in de verdrukking door alle helleborussen die de laatste jaren toch flink zijn uitgegroeid. Het zicht blijft onveranderd mooi. Iedere dag is weer anders door de mooie luchten die we vaak zien.In de borders langs de oprit staat inmiddels een gele akelei. Deze kwam ik onverwacht tegen en kon hem niet laten staan. Je blijft toch kleuren verzamelen. De bontbladige euphorbia bloeit uitbundig. Ook hier heb ik nu diverse soorten van staan.

In deze borders staan diverse pollen witte trifolium. De eerste bloemen zijn nu uit. Dit wordt met het open weekend (Pinksteren) één van de blikvangers.De bodem bedekkende sedums beginnen nu wat te kleuren. Deze doen het goed in de borders langs de oprit.
De potten op de oprit zijn dit jaar gevuld in de kleuren rood, wit en paars/blauw. Ik hoop alleen dat het niet weer zo'n droge zomer wordt, anders blijf ik gieten.Gelijk maar even de mindere stukjes van de tuin laten zien. Ga ik daarna weer verder met de bloemenpracht.
De oranje hamamelis die dit voorjaar in de border is gezet heeft toch wat vorstschade opgelopen. De bladeren zien er niet uit. Gelukkig komt er inmiddels wel weer nieuw blad aan.
De cornus kousa sinensis is een ander verhaal. Vorig jaar nog prachtig gebloeid, maar nu nog steeds zonder blad. Alleen helemaal onderin zit een bloeiend takje. Verder lijkt hij nogal dood(s). Voorlopig wil ik hem wel laten staan. Hij heeft een mooie vorm en ik zit erover te denken er een roos en/of kleinbloemige clematis in te laten klimmen.Een aantal groot bloemige clematissen bloeien nu volop. Niet dat er nu zoveel bloemen aanzitten maar ze zijn prachtig.
Het nest was bewoond, maar is inmiddels verlaten. Het kastje moet nodig gerenoveerd worden. Nog even wachten of er misschien nog een tweede leg komt.Door de hele tuin heen bloeien diverse soorten alliums. Sommigen zijn al duidelijk op hun retour, anderen beginnen net. Al met al wordt het al een hele verzameling van soorten.Dan ook maar een paar van de diverse geraniums die in de borders staan.
Diverse kleuren staan er in de borders. Vele kleine en grote bloemen en zelfs een dubbele geranium.
De valse salomonszegel begint gemene trekjes te krijgen. Groeide hij de eerste jaren gestaag uit. Nu lijkt hij steeds meer op het lelietje der dalen en komt in het gazon en het pad omhoog.
Het juffertje is een zaailing die spontaan is opgekomen. Daar heb ik geen bezwaar tegen.
De achtertuin staat weer boordevol met al dan niet bloeiende planten. Hier en daar is er nog een stukje kale grond te zien, maar met de zaailingen in het kasje is dat "probleem" vermoed ik opgelost.
En anders komt het wel goed met een bezoekje aan Bingerden halverwege deze maand of een tuinreis medio juli.


Langs het paadje wat aan de achterkant van de wal naar beneden loopt bloeien tientallen akeleien en de hoornbloem. Het pad is weer begaanbaar gemaakt, want door de vele planten links en rechts was er geen doorkomen meer aan. Moet er wel bij vertellen dat het pad door de bocht heen nog wat aandacht nodig heeft.

Nu staan er nog foto's klaar van de phopsis, de astrantia's, de vaste muurbloem enz. Maar het is al weer een heel verhaal geworden.....
Wel wil ik nog even de rambler rozen laten zien die duizenden knoppen hebben volgens mij.
Met het open Pinksterweekend is dat één bloemzee.
U bent van harte welkom op zaterdag, zondag of maandag tussen 10:00 en 17:00 om ook datgene wat nu niet geplaatst is te komen bekijken.
Verder kunt u ook de FBpagina van Ellen's tuin leuk vinden. Daar wordt regelmatig wat opgezet.


Het nieuws van de maand

mei


Wat vliegt de tijd als je druk bent. Begin april zijn de trappen gerenoveerd. De treden met klinkers zijn wat opgehoogd en de palissanderblokken die de treden op hun plek moeten houden en heel scheef stionden zijn rechtgezet. De klinkers zijn tevens omgekeerd, zodat de schone kant weer boven ligt. Je hebt na zo'n klus wel eer van je werk.


Daarna is tuin de afgelopen tijd alleen  een beetje bijgehouden. Grote klussen zijn er niet gedaan.
Tijdens het tulpenfestival help ik elk jaar in de Stekkentuin met koffieschenken enz als er groepen komen, en het bakken van de taarten voor deze groepen, indien dat is aangegeven. Tussendoor werk(te) ik een dag in de week op de zorgboerderij de Stekplek als tuinvrouw. Met een vaste oppasdag in de week vliegt de tijd voorbij. Inmiddels is het tulpenfestival voor mij voorbij, vanochtend de laatste bus met bezoekers van koffie en taart voorzien. Ik kan me nu weer op de tuin gaan richten.


Vanmiddag met die koude wind en buien allereerst de website maar bijwerken.

Onze flyer is de afgelopen maand ontworpen en gedrukt. Wij en dat zijn de Achtertuin, Lancaster garden, Appelhof en deze tuin zijn er blij mee. Tijdens het pinsterweekeinde zijn we gezamenlijk open. (Appelhof is 10 juni dicht.)

Verder is deze maand een artikel over Ellen's Tuin gepubliceerd in het blad Buitenleven. De tuin heeft maar liefst 8 pagina's gekregen. Trots ben ik hier wel op!
   
Nu maar verder met de foto's die begin mei zijn gemaakt van de tuin.

In de voortuin is het mooi van de helleborussen af en uit de meesten zijn de zaaddozen geknipt. De grassen groeien en bloeien daarentegen volop. Dit in combinatie met heuchera en de cerinthe major. Die geeft heel wat kleur aan deze border.

In de voortuin en in de border langs de oprit staan diverse euphorbia's. Zeker van dichtbij zien ze er allemaal anders uit. Veel namen heb ik niet, want de meesten zijn gekregen stekjes of planten een een voorjaarsmix mengsel van planten, zonder verdere specificatie.  Maar ja, hoe is dat gezegde ook al weer: Liever een plant zonder naam, dan een naam zonder plant.
In de borders langs de oprit bloeien nu alleen nog de late tulpen, waaronder spring green. Tot mijn verbazing beginnen er ook nog wat narcissen te bloeien. Niet alleen het mini narcisje diamond ring, maar ook een mooie dubbele, die heel mooi kleurt bij de tulpen die in dezelfde border staan.
De tiarella bloeit inmiddels ook in deze borders.
De vrouwenmantel heeft alleen nog maar blad, maar met wat regendruppels erop heb je geen bloemen nodig.
De clemats die tussen de rambler roos likkefund langs de schommel palen groeit heeft dikke knoppen. Ook de rozen in de tuin hebben al heel wat bloemen in petto. Wel hoop ik dat het weer wat aan de frisse kant blijft de komende tijd. Het zou zo mooi zijn als de ramblers bloeien rondom het open weekend.
In de border naast de schommel bloeien nog wat late tulpen en de erisymum red jep. Deze laatste kan het het hele tuinseizoen volhouden.
In de achtertuin valt de wal op met de enorme hoeveelheid vergeet-mij-nietjes. Tussen de vele 2-jarigen staan ook nog wat vaste, maar die vallen momenteel nauwelijks op. Komende week begin ik alweer met uittrekken van 2-jarigen, voordat ze zich massaal gaan uitzaaien. Ik weet namelijk dat ik er vorig jaar heel wat heb uitgetrokken. De roze exemplaren laat ik trouwens wel staan. Die voelen toch meer als een apart soort.
De diverse soorten bodembedekkend veronica's bloeien nu ook.


Op de wal staan diverse soorten cammassia's. De blouwe bloeien nu volop. De bontbladige witte en de dubbele crême staan in knop. Ze combineren nu met de tulpen, judaspennig en het wildemanskruid.

De akeleien zorgen wederom voor een kleurexplosie. Ze passen dit jaar wonderwel bij de tulpen die in de borders staan.
De koekoeksbloemen rondom de vijver zijn fel roze en nemen het stokje over van de felgele dotterbloemen. Zo oogt de vijver weer heel anders. Het veenpluis heeft inmiddels ook al gebloeit en begint zijn pluizen te laten zien. Het voelt alsof het seizoen dit jaar voorbij vliegt.

Op de wal staat al jaren een cornus cousa sinensis. Afgelopen jaar was het een witte zee van bloemen/schutbladeren. Tijdens de warme zomer had hij wel wat verbrande puntjes aan de bladeren, maar verder leek hij de zomer goed doorstaan te hebben.
Dit voorjaar echter is er alleen onderin een tak uit gelopen en heeft wat blad. De rest van de boom is nog helemaal kaal. Het zou zo jammer zijn als hij dood is gegaan. Ik laat hem nog even staan, want wie weet.....
Zelf vind ik de tulpen die momenteel rond de bloeiende choisya staan een heel geslaagde combi.
Daarmee wil ik dan het rondje door de tuin mee afsluiten. Het wordt tijd om in de tuin zelf aan de slag te gaan. Binnenkort de eerste tuinclubs en dan wil ik het er weer netjes bij hebben liggen.

Komende weken blijf ik natuurlijk foto's maken en die worden dan op de FB pagina van Ellen's Tuin gezet. Zo blijft u op de hoogte van het wel en wee van de tuin.

De tuin zelf bezoeken kan op 8, 9 en 10 juni, en op afspraak. Wellicht tot ziens.
 


 
Aantal unieke bezoekers: