Het nieuws van de maand

oktober


De opbrengst van de open weekenden en de plantenverkoop is inmiddels overgemaakt naar Stichting kat in Nood. Het totaalbedrag was  € 156,25. Alle gulle gevers hartelijk dank.

In de tweede helft van september hebben we in "Toscane" doorgebracht. Dat klinkt anders dan het is.... De caravan op de camping waar we verbleven heeft die naam en stond bij Ootmarsum.  We zijn heerlijk 10 dagen weg geweest en we hebben veel gefietst en gewandeld. De fietscomputer gaf ruim 300 km aan en de stappenteller ruim 114.000 stappen, dus het slapen was geen probleem na zo veel buitenlucht. Verder hebben we groot deel van de olifantenparade gezien. Deze tentoonstelling gaat de hele wereld over en staat momenteel in en rond Ootmarsum te pronken.Voordat we vertrokken is nog een deel van de vijverrand uitgedund. De miscanthus strictus was wederom uitgegroeid tot stevige pollen. Het scheuren ervan is ook een stevige klus, maar twee van de drie pollen kunnen voorlopig weer uitgroeien. Diverse tuinen zijn blij gemaakt met een flinke stek.
Daar ik toch bezig was zijn er de nodige zaailingen van de lithrum verplaats en verwijderd. De philipendula is weer achterin de border gezet. Verder is het veenpluis deels verwijderd, want wat gaat die hard.
De komende tijd moet de derde pol miscanthus nog onder handen worden genomen en moet er ook in dat deel van de border geschoven worden.

Nu maar even de tuin door....
In de voortuin zit nog steeds een heel mooi stuk met verschillende grassoorten wat heuchera en verschillende euphorbia's. Het bonte grasje op de voorgrond mag wel wat uitgedund worden.
Verder stikt het weer van de zaailingen van de cerinthe. Sommigen komen zelfs al in bloei. In de winter laat ik ze lekker staan en als de winter heel zacht wordt heb ik volgend jaar weer heel wat uit te delen.In de voortuin stond al heel lang het groen van de gladiolus papilio. Ik dacht dat er dit jaar geen bloemen waren. Hij is erg laat dit jaar, want de eerste bloemen zitten er nu pas in.
De bladeren van de toverhazelaarstruiken hebben een prachtige herfst verkleuring. Ieder jaar gaan ze weer naar vlammend rood en valt de struik weer op in de borders.
De gaura weet ook dit jaar niet van ophouden en zelfs de gele vlinderstruik geeft nog wat nabloei.
De rudbeckia Henry eilers in de andere border langs de oprit staat wat wiebelig op de lange dunne stengels, maar bloeit wel heel lang.Op de voorgrond staat hier de Siberisch edelweiss nog mooi te zijn.
In de border langs de garage zijn het de sedums en de persicaria die nog kleur geven.
In de achtertuin hebben we direct links het "snoepstraatje". Hier liggen de courgetteplanten grotendeels over het pad heen. Ze werden natuurlijk veel te groot voor dat kleine strookje grond, maar plantjes weggooien is ook zo wat. Nog steeds wordt er van geoogst, al zullen dit wel de laatsten van dit jaar gaan worden.Hier bloeit nog van alles. De diverse soorten persicaria's zijn ook van die planten die als ze eenmaal gaan bloeien tot in de laatste herfst doorgaan.
Sommige phloxen bloeien trouwens ook weer.
De roos quirlande dámour geeft wederom wat bloemen in de dode cornus. Volgend jaar zal deze roos wel wat meer wat dit silhouet bedekt hebben.
De aster en diverse herfstasters  bloeien volop. De aster jindai staat statig in de borders, maar bloeit nog niet. Het is dan ook een laatbloeier.


De herfstanemoon bloeit nog in het donkerroze en wit.
De chelone lijkt het aan de andere kant van de tuin beter te doen. Aan de oostkant bleef het jaren bij één stengel, nu vormt deze toch makkelijk uitbreidende plant aan de westkant al een bosje.
Verder hebben de cosmea's het naar het zin na een moeizame start.

Qua bladkleur vallen momenteel de bladeren van de cyclamen op. De cyclaam hederifolium bloeit al. Zij "broertje" de coum bloeit pas in het vroege voorjaar.
Ook deze Kaukasische vergeet me niet valt op in de borders.

Zo bloeit er nu in het late najaar nog heel wat. Nog lang niet alles waar een foto van is gemaakt heb ik laten zien.
Hier maak ik even een paar groepsfoto van de eerste met o.a. de vitex, late monnikskap, de salvia die maar door blijft gaan, de calamintha nepeta, en een stukje border.De tweede groep foto's met de herfstkrokus die slecht tegen regen kan, de liriope die het dit jaar wel doet, de armeluisorchidee, de appetjes van de malus liset , de althaea cannabina die maar bloemetjes blijft geven en de helianthus lemon queen die ook niet van ophouden weet.
Als laatste nog een foto van de vijver. Die deels al is uitgedund wat de waterplanten betreft. De vissen die er deze zomer in zijn gegaan hebben we al tijden niet gezien. Of ze niet te zien zijn door de begroeiing, of dat ze al wéér op zijn, zal de tijd leren.
Een van de klussen die nog op het programma staat is de border rond de vijver verder opschonen. Die ene grote pol miscanthus scheuren en zorgen dat de philipendula en lithrum weer achter in de border komen te staan.
In de vijverrand moet de beplanting wat uitgedund en dan is er ook ruimte om er nog wat waterplanten uit te trekken.

Verder liggen er nog heel wat bollen die gepoot moeten worden. Deels zijn dit nieuwe bollen, deels zijn dit bollen die ik vorige jaar op schalen heb gekocht en nadat ze waren uitgebloeid in netten heb bewaard.

Achter de wal wil ik een strookje grond schoonmaken er daar wat zaad van o.a. papavers en digitalis zaaien, zodat er op de erfscheiding met RWS een kleurrijk randje komt.

Er ligt dus nog werk genoeg en als het weer een beetje opknapt, dus niet al te hard regent, kan ik aan de gang.
Top


 

Het nieuws van de maand

SeptemberIn de week voor het open weekend zijn we nog een paar dagen op vakantie geweest. In Leersum hebben we een paar dagen in een boswachterhuis gezeten waar ook al wat familie huisde. We hebben een paar hele gezellige dagen gehad. Heerlijk door bos en over de heide gewandeld en lekker bijgekletst.
Terug kijkend op de open dagen, in het laatste weekend van augustus, ben ik niet ontevreden. Met totaal 42 bezoekers in het wisselvallige weekend was het gezellig. De tuin had duidelijk een flinke tik van de hittegolf gehad, maar ondanks dat was er nog genoeg te zien. Onder de carport was weer een koffiehoekje ingericht en stonden mijn haaksels te koop. Verder waren er nog de nodige planten die verkocht werden voor het goede doel: Stichting Kat in Nood.


Het nieuws van de maand

AugustusWat hebben een een heerlijke tuinmaand achter de rug. Eindelijk viel er regelmtig wat regen en waren de temperaturen hoog genoeg om zonder jas rond te lopen, maar niet zo warm dat er niets meer uit de handen kwam. Wat mij betreft mag het de rest van de zomer zo blijven, maar..... de weergoden hebben heel ander weer in het verschiet als ik de berichten mag geloven. De tuin staat er nu zo mooi fris groen en bloeiend bij.
Of dat nog zo is na de verwachtte hittegolf is afwachten. ik hoop dat het niet te lang gaat duren en er aan het einde van de maand met het open weekend nog wat te bewonderen valt.

Nu eerst maar het rondje door de tuin van begin augustus. In de voortuin bloeien de diverse grassen volop en wuiven met de wind mee. Een groepje heuchera's staat er prachtig en bloeiend bij. De diverse soorten hosta's houden het zo langzamerhand voor gezien. De voortuin, op het noorden welliswaar, is veel te heet voor ze. In de praktijk blijkt de zon er het grootste deel van de dag in te staan branden. Eerder waren de varens vervangen door de grassen, nu zet ik er steeds meer soorten euphorbia in, ter vervanginfg van de hosta's.
De gaura's in de zijtuin bloeien ieder jaar weer maanden lang. Ze wuiven heerlijk met de wind mee en zijn ook vooraan in een border goed te gebruiken, omdat ze transparant zijn.

De geel/oranje vuurpijl is nu uitgebloeid, maar wat was hij ook dit jaar weer prachtig met teintallen pijlen. De vlinderstruik met diezelfde kleuren bloeit nu volop. Aan de andere kant van dezelfde border toont een gele vuurpijl een klein pijltje.
Het doorkijkje naar de achtertuin is altijd een mooi plaatje. Het blijft verrassend die eerste blik op de achtertuin en de wal. Het ziet er allemaal bijzonder kleurrijk uit nu het groen weer lekker fris door het vocht van de afgelopen weken.
De fazantenbes die op meerdere plaatsen in de achterstuin heeft vele bloemtrossen en ook de eerste bessen zijn al weer te zien.In de achtertuin bloeien diverse kleuren phloxen. Dit in wit, roze en blauw tinten of een combinatie ervan. Het zijn danbare bloeiers al hebben ze wel eens last van meeldauw.De vlinderstruiken bloeien volop. Ook deze staan er in verschillende kleuren. In de voortuin staat dat de gele, in de achtertuin staan diverse soorten van paars tot bijna lila en van knal roze tot warm roze. Een wit exemplaar ontbreekt natuurlijk niet in de witte border naast het terras. Na de bloei worden de bruine pluimen eruit geknipt. Ten eerste om nog wat (na)bloei te stimuleren en ten tweede om zaadvorming te voorkomen. Er staan er nu genoeg in de tuin.De paden in de tuin zijn de laatste tijd geschoond van zaailingen van o.a. de phuopsis en de verbena. Verder zijn de nodige overhangende planten terug gesnoeid. De paden ogen weer lekker "breed".
Hier en daar zijn leuke mixen ontstaan met o.a. een de knalroze prikneus die zich hier en daar in de border heeft uitgezaaid.
Sowieso is die border een mengelmoesje van diverse soorten die zich in de loop van de jaren met elkaar verweven hebben. De geknotte kronkelwilg op de achtergrond wordt dit najaar vervangen. Nadat alle dode takken zijn verwijderd is hij toch weer uitgelopen. Wel zitten er op de stam nog twee soorten zwammen en dat lijkt me geen goed teken. Voor ons 40-jarig huwelijksfeest hebben we een tegoedbon gekregen voor een nieuwe boom. In het najaar wacht dus nog een klus.
Op ander plekken staan weer mooie pollen van de allium senenscens. Deze staan helemaal vrij in de border bloeien langdurig en lijken weinig last van droogte te hebben. Inmiddels staan er diverse soorten in de borders van 10 tot zeker 70 cm hoog.De althaea cannabina is een heerlijke weefplant. Hij is transparant en kan zowel voor al achterin de border staan. Verder bloeit hij eindeloos lang met kleine roze bloemen. Inmiddels staat hij op meerdere plekken, want hij zaait wat uit.

Op de wal staan heel blauw bloeiende planten. Momenteel bloeit de blauwe knoop hier volop met tientallen kleine blauwe balletjes op ranke stengels. Ik blijk ze ook in een lichtere tint te hebben, een mooie combi.
Natuurlijk staan er de nodige salvia's in de border. De caradonna is inmiddels afgeknipt voor een tweede bloei. De knalblauwe eenjarige blijft daarentegen eindeloos doorgaan.
De eryngium planum (blauwe distel) staat er dit jaar goed bij. Een contrast van verschillende vormen van bloemen houdt het levendig.
De ballonplant staat in drie kleuren te stralen in de tuin. In knop vind ik ze eigenlijk het mooist.
Van al het zaaigoed doen de cosmea's en een paar zinnia's het redelijk en staan hier en daar te bloeien. Andere soorten staan nu al  een kleine twee maanden in de borders, maar zijn nauwlijks gegroeid. De amaranth is nog steeds even hoog als toen ik ze erin zette. De gaten die gevuld hadden moeten worden zijn dus nog steeds kaal op een klein roodbladig plantje na. De agastache en de leonurus zijn wel wat gegroeid, maar bloeien nog lang niet.De stoofpeer Zoutewelle zit dit jaar bomvol. Ik hoop dat er dit jaar wat peren overblijven om zelf te gaan gebruiken, daar de wespen mij meestal voor zijn.
Wat de  bramen betreft gaat het tot nu toe goed. Meestal moeten we die ook delen met wespen en vliegen die de braambesjes leegzuigen en eten, maar tot nu toe is de oogst voor ons alleen.
Nu we toch bij het snoepstraatje zijn beland.... De courgettes doen het meer dan goed. Ze worden eigenlijk veel te groot voor dat kleine strookje grond, maar ja, ik had er een paar over nadat de rest naar de kinderboerderij was verhuist.
Van zowel de gele, als de groene als de bol courgette heb ik al meerdere exemplaren kunnen oogsten. Daar is al een heerlijke soep van gemaakt voor bij de lunch met wat bezoekers. Eén kleine gele is trouwens wel ten prooi gevallen van een slak, maar dat is de natuur zullen we maar zeggen.
De vijver is vrijwel dichtgegroeid, maar met de warmte in het verschiet wil ik nog even wachten met uitdunnen. Ik hoop dat er dan genoeg zuurstof voor de vissen wordt gegenereerd en het water minder snel opwarmt als het oppervlak bedekt blijft. De tijd zal het leren of de vissen het redden in een warm bad. Want warm gaat het worden de komende tijd. Zo jammer! De tuin die in de afgelopen maand weer lekker vol en groen is geworden zal weer een klap krijgen.
Normaal gesproken nodig ik u van harte uit om een kijkje te komen nemen, maar met hitte is de achtertuin veel te heet om gezellig een rondje te lopen.

We gaan er maar vanuit dat de hitte op 29 en 39 augustus het land weer uit is en we een gezellig open weekend kunnen hebben. Dit samen met Lancaster Garden aan de Lindeweg 6 te Emmeloord en de Achtertuin, Zuidwesterringweg 26-b te Tollebeek.
Beide dagen zijn de tuinen  open van 10:00 tot 17:00.Wellicht tot ziens.
 

Aantal unieke bezoekers: