Het nieuws van de maand

juni


De afgelopen maand is er het nodige gedaan. Alle zaailingen zijn verspeend en een deel staat al in Bessien's tuin op de Stekplek op Urk. De komende weken worden de plantjes uit de koude bakken verder uitgezet. Wel moet er eerst wat regen gaan vallen, want de grond is kurk en kurk droog. Het grasveld begint al weer wat geel te worden en heeft al een keer wat water gehad. De vijver is ook al een keer bijgevuld.
De eerste tuinclubs zijn langs geweest en er zijn dus de nodige taarten gebakken. Verder hebben wij er een korte vakantie/cursus opzitten.

Wat de vijver betreft, daar heb ik de afgelopen weken heel wat keren gekeken of er nog meer libellen zouden ontstaan. Op een vrije vrijdagochtend trof ik namelijk een libelle in wording aan. Met de camera in de hand de hele ochtend foto's zitten maken van deze en later nog een tweede libel. Het is een mooie reportage geworden. Helaas mis ik nog het allereerste begin en het omdraaien van de libel. De camera wilde toen even niet scherpstellen, grrr. Inmiddels zitten er ruim twintig lege hulzen aan de waterplanten.
In de voortuin bloeien de eerste grassen. De cerinthe gaat onverminderd door. Dit jaar zitten er hele donkere exemplaren tussen. De hosta's hebben nu weer blad, maar ze staan wat in de verdrukking door alle helleborussen die de laatste jaren toch flink zijn uitgegroeid. Het zicht blijft onveranderd mooi. Iedere dag is weer anders door de mooie luchten die we vaak zien.In de borders langs de oprit staat inmiddels een gele akelei. Deze kwam ik onverwacht tegen en kon hem niet laten staan. Je blijft toch kleuren verzamelen. De bontbladige euphorbia bloeit uitbundig. Ook hier heb ik nu diverse soorten van staan.

In deze borders staan diverse pollen witte trifolium. De eerste bloemen zijn nu uit. Dit wordt met het open weekend (Pinksteren) één van de blikvangers.De bodem bedekkende sedums beginnen nu wat te kleuren. Deze doen het goed in de borders langs de oprit.
De potten op de oprit zijn dit jaar gevuld in de kleuren rood, wit en paars/blauw. Ik hoop alleen dat het niet weer zo'n droge zomer wordt, anders blijf ik gieten.Gelijk maar even de mindere stukjes van de tuin laten zien. Ga ik daarna weer verder met de bloemenpracht.
De oranje hamamelis die dit voorjaar in de border is gezet heeft toch wat vorstschade opgelopen. De bladeren zien er niet uit. Gelukkig komt er inmiddels wel weer nieuw blad aan.
De cornus kousa sinensis is een ander verhaal. Vorig jaar nog prachtig gebloeid, maar nu nog steeds zonder blad. Alleen helemaal onderin zit een bloeiend takje. Verder lijkt hij nogal dood(s). Voorlopig wil ik hem wel laten staan. Hij heeft een mooie vorm en ik zit erover te denken er een roos en/of kleinbloemige clematis in te laten klimmen.Een aantal groot bloemige clematissen bloeien nu volop. Niet dat er nu zoveel bloemen aanzitten maar ze zijn prachtig.
Het nest was bewoond, maar is inmiddels verlaten. Het kastje moet nodig gerenoveerd worden. Nog even wachten of er misschien nog een tweede leg komt.Door de hele tuin heen bloeien diverse soorten alliums. Sommigen zijn al duidelijk op hun retour, anderen beginnen net. Al met al wordt het al een hele verzameling van soorten.Dan ook maar een paar van de diverse geraniums die in de borders staan.
Diverse kleuren staan er in de borders. Vele kleine en grote bloemen en zelfs een dubbele geranium.
De valse salomonszegel begint gemene trekjes te krijgen. Groeide hij de eerste jaren gestaag uit. Nu lijkt hij steeds meer op het lelietje der dalen en komt in het gazon en het pad omhoog.
Het juffertje is een zaailing die spontaan is opgekomen. Daar heb ik geen bezwaar tegen.
De achtertuin staat weer boordevol met al dan niet bloeiende planten. Hier en daar is er nog een stukje kale grond te zien, maar met de zaailingen in het kasje is dat "probleem" vermoed ik opgelost.
En anders komt het wel goed met een bezoekje aan Bingerden halverwege deze maand of een tuinreis medio juli.


Langs het paadje wat aan de achterkant van de wal naar beneden loopt bloeien tientallen akeleien en de hoornbloem. Het pad is weer begaanbaar gemaakt, want door de vele planten links en rechts was er geen doorkomen meer aan. Moet er wel bij vertellen dat het pad door de bocht heen nog wat aandacht nodig heeft.

Nu staan er nog foto's klaar van de phopsis, de astrantia's, de vaste muurbloem enz. Maar het is al weer een heel verhaal geworden.....
Wel wil ik nog even de rambler rozen laten zien die duizenden knoppen hebben volgens mij.
Met het open Pinksterweekend is dat één bloemzee.
U bent van harte welkom op zaterdag, zondag of maandag tussen 10:00 en 17:00 om ook datgene wat nu niet geplaatst is te komen bekijken.
Verder kunt u ook de FBpagina van Ellen's tuin leuk vinden. Daar wordt regelmatig wat opgezet.


Het nieuws van de maand

mei


Wat vliegt de tijd als je druk bent. Begin april zijn de trappen gerenoveerd. De treden met klinkers zijn wat opgehoogd en de palissanderblokken die de treden op hun plek moeten houden en heel scheef stionden zijn rechtgezet. De klinkers zijn tevens omgekeerd, zodat de schone kant weer boven ligt. Je hebt na zo'n klus wel eer van je werk.


Daarna is tuin de afgelopen tijd alleen  een beetje bijgehouden. Grote klussen zijn er niet gedaan.
Tijdens het tulpenfestival help ik elk jaar in de Stekkentuin met koffieschenken enz als er groepen komen, en het bakken van de taarten voor deze groepen, indien dat is aangegeven. Tussendoor werk(te) ik een dag in de week op de zorgboerderij de Stekplek als tuinvrouw. Met een vaste oppasdag in de week vliegt de tijd voorbij. Inmiddels is het tulpenfestival voor mij voorbij, vanochtend de laatste bus met bezoekers van koffie en taart voorzien. Ik kan me nu weer op de tuin gaan richten.


Vanmiddag met die koude wind en buien allereerst de website maar bijwerken.

Onze flyer is de afgelopen maand ontworpen en gedrukt. Wij en dat zijn de Achtertuin, Lancaster garden, Appelhof en deze tuin zijn er blij mee. Tijdens het pinsterweekeinde zijn we gezamenlijk open. (Appelhof is 10 juni dicht.)

Verder is deze maand een artikel over Ellen's Tuin gepubliceerd in het blad Buitenleven. De tuin heeft maar liefst 8 pagina's gekregen. Trots ben ik hier wel op!
   
Nu maar verder met de foto's die begin mei zijn gemaakt van de tuin.

In de voortuin is het mooi van de helleborussen af en uit de meesten zijn de zaaddozen geknipt. De grassen groeien en bloeien daarentegen volop. Dit in combinatie met heuchera en de cerinthe major. Die geeft heel wat kleur aan deze border.

In de voortuin en in de border langs de oprit staan diverse euphorbia's. Zeker van dichtbij zien ze er allemaal anders uit. Veel namen heb ik niet, want de meesten zijn gekregen stekjes of planten een een voorjaarsmix mengsel van planten, zonder verdere specificatie.  Maar ja, hoe is dat gezegde ook al weer: Liever een plant zonder naam, dan een naam zonder plant.
In de borders langs de oprit bloeien nu alleen nog de late tulpen, waaronder spring green. Tot mijn verbazing beginnen er ook nog wat narcissen te bloeien. Niet alleen het mini narcisje diamond ring, maar ook een mooie dubbele, die heel mooi kleurt bij de tulpen die in dezelfde border staan.
De tiarella bloeit inmiddels ook in deze borders.
De vrouwenmantel heeft alleen nog maar blad, maar met wat regendruppels erop heb je geen bloemen nodig.
De clemats die tussen de rambler roos likkefund langs de schommel palen groeit heeft dikke knoppen. Ook de rozen in de tuin hebben al heel wat bloemen in petto. Wel hoop ik dat het weer wat aan de frisse kant blijft de komende tijd. Het zou zo mooi zijn als de ramblers bloeien rondom het open weekend.
In de border naast de schommel bloeien nog wat late tulpen en de erisymum red jep. Deze laatste kan het het hele tuinseizoen volhouden.
In de achtertuin valt de wal op met de enorme hoeveelheid vergeet-mij-nietjes. Tussen de vele 2-jarigen staan ook nog wat vaste, maar die vallen momenteel nauwelijks op. Komende week begin ik alweer met uittrekken van 2-jarigen, voordat ze zich massaal gaan uitzaaien. Ik weet namelijk dat ik er vorig jaar heel wat heb uitgetrokken. De roze exemplaren laat ik trouwens wel staan. Die voelen toch meer als een apart soort.
De diverse soorten bodembedekkend veronica's bloeien nu ook.


Op de wal staan diverse soorten cammassia's. De blouwe bloeien nu volop. De bontbladige witte en de dubbele crême staan in knop. Ze combineren nu met de tulpen, judaspennig en het wildemanskruid.

De akeleien zorgen wederom voor een kleurexplosie. Ze passen dit jaar wonderwel bij de tulpen die in de borders staan.
De koekoeksbloemen rondom de vijver zijn fel roze en nemen het stokje over van de felgele dotterbloemen. Zo oogt de vijver weer heel anders. Het veenpluis heeft inmiddels ook al gebloeit en begint zijn pluizen te laten zien. Het voelt alsof het seizoen dit jaar voorbij vliegt.

Op de wal staat al jaren een cornus cousa sinensis. Afgelopen jaar was het een witte zee van bloemen/schutbladeren. Tijdens de warme zomer had hij wel wat verbrande puntjes aan de bladeren, maar verder leek hij de zomer goed doorstaan te hebben.
Dit voorjaar echter is er alleen onderin een tak uit gelopen en heeft wat blad. De rest van de boom is nog helemaal kaal. Het zou zo jammer zijn als hij dood is gegaan. Ik laat hem nog even staan, want wie weet.....
Zelf vind ik de tulpen die momenteel rond de bloeiende choisya staan een heel geslaagde combi.
Daarmee wil ik dan het rondje door de tuin mee afsluiten. Het wordt tijd om in de tuin zelf aan de slag te gaan. Binnenkort de eerste tuinclubs en dan wil ik het er weer netjes bij hebben liggen.

Komende weken blijf ik natuurlijk foto's maken en die worden dan op de FB pagina van Ellen's Tuin gezet. Zo blijft u op de hoogte van het wel en wee van de tuin.

De tuin zelf bezoeken kan op 8, 9 en 10 juni, en op afspraak. Wellicht tot ziens.

Het nieuws van de maand

April


De afgelopen weken druk geweest om de tuinen voorjaarsklaar te maken. Zowel de borders bij kinderboerderij de Stekplek, als de borders in de eigen tuin zijn bijna allemaal voorjaarsklaar. Wat de bollen en planten betreft het lijkt het allemaal de grond uit te schieten.
In de voortuin zijn de helleborussen op hun retour, de kleuren zijn aan het vervagen en de zaaddozen ontwikkelen zich. Toch staan ze er na al die maanden nog prima bij. De grassen daarentegen worden steeds groener. Hier en daar zie je de aren al weer zitten.In de borders langs de oprit zijn de krokussen uitgebloeid. De narcissen, blauwe druifjes, zomerklokjes en tulpen nemen het stokje over. Het witte longkruid en de lage smeerwortel passen hier prima bij.De tulpen in de potten bij de bankjes op de oprit tegen het huis beginnen te kleuren. Roze tulpen in mooi contrast met de donker paarse viooltjes die al in de bakken stonden.De schalen met opgepotte bolletjes van de uitverkoop doen het goed. Het druifje touch of snow is een leukerd.
Een deel heeft inmiddels al een plekje gekregen in de tuin. Nu is er namelijk goed te zien waar er nog wat kleur ontbreekt en waar de eerder geplante bolletjes staan.In de achtertuin bloeien heel wat bollen. De tulpen en kievitseitjes beginnen te kleuren en de diverse (botanische) narcissen en druifjes in roze, wit en blauw bloeien volop. Verder bloeit de anemone blanda en de oude wijfjes.
De border tussen de trappen is helemaal kleurrijk met de felroze bolprimula's die hier tussen staan. Het botanische tulpje turkistanica valt op met zijn trossen bloemen.
De forsythia's boven op de wal zijn op hun retour. De krentenboompjes langs het klinkerpad daarentegen staan op springen. Het gevoel erbij is wel dat alles zich dit jaar in rap tempo opvolgt.De verschillende euphorbia's in de tuin beginnen ook al te bloeien. Het is elke dag anders in de tuin lijkt het wel. De laatste van deze twee is een zaailing van de kinderboerderij. Degene die daar staat heeft nogal wat nakomelingen. Vandaar dat er dit keer een plantje naar deze tuin is verhuisd in plaats van andersom.

 


In de border langs het gras komen steeds meer botanische narcissen op. Dit was een mix en er zitten hele leuke exemplaren tussen.
Verderop in de tuin komt de naald van cleopatra weer op met twee neuzen. Ik ben weer benieuwd hoeveel bloemen zij gaat geven. Meestal is het er slechts een, maar jaren geleden kwamen er twee bloemen te voorschijn. Nog even afwachten.
Verder staan er al diverse soorten vaste vergeet-mij-nietjes te bloeien. Die kleur blauw is niet te missen. De twee jarige soort staat vol met knoppen. Dat worden er weer heel wat. ieder jaar probeer ik voordat ze gaan zaaien de meeste blauwe bloemen eruit te trekken. De enkele roze exemplaren laat ik dan staan, zodat die zich wel kunnen verspreiden. Het resultaat is toch ieder jaar weer hetzelfde. Het merendeel is blauw met een enkele verdwaald roze polletje.
Langs de vijverrand begint de dotterbloem te bloeien Dit worden weer grote dotten felgele bloemen. Door de jaren heen heeft het zich flink uitgezaaid. Zo in het voorjaar staat dat altijd wel gezellig.
In de vijver ligt weer het nodige kikkerdril. Dat worden straks weer heel veel kikkervisjes.

Op FBpagina van Ellen's tuin laat ik het verloop van het grut wel zien. Vind deze pagina leuk en u blijft op de hoogte en het wel en wee van de tuin in de lopende maand.

Begin mei maak ik het volgende rondje met camera door de tuin voor de website.


Het nieuws van de maand

Maart
En dan is er al weer een maand om. Officieel een wintermaand, maar het leek af en toe wel zomer met temperaturen tot tegen de 20 graden.

De afgelopen maand heb ik mijn eerste interview gehad, voor het blad Buitenleven. In het nummer van april komt een stuk over deze tuin te staan. Nu al apetrots!

De eerste tuinreis van dit jaar, op de 15e, was ook zonovergoten. Wat hebben wij genoten van de vele soorten sneeuwklokjes, de blauwe velden krokussen en als toetje van de dag een buffet om je vingers/bord bij af te likken.

De afgelopen weken heb ik tussen alle werkzaamheden door al een mooi stuk van de tuin voorjaars- klaar gemaakt. Er bloeit momenteel al zo veel en tussen al dat blad en afgestorven planten valt dat helemaal niet op.
De voortuin, de borders langs de oprit en de garage zijn klaar Eveneens het snoepstraatje en de borders om de cirkel heen zijn gedaan. De borders oost en west zijn deels gedaan. De rest van deze borders en de hele wal wachten totdat het wisselvallige weer, wat vandaag is begonnen, wat droge momenten heeft. En ik zelf geen andere werkzaamheden gepland heb staan. Komende week is de agenda weer 7 dagen achter elkaar grotendeels gevuld.

Eerst maar weer wat foto's. De helleborussen in de voor en zijtuin bloeien nu volop. Van de meeste heb ik een foto gemaakt en dan blijken er toch zeker 20 verschillende te staan. Diverse enkele, sommige met een extra randje rond de meeldraden, de anemoon bloemige en dan nog diverse dubbele. Alles bij elkaar een mooi spektakel.

In de borders langs de oprit bloeien diverse soorten krokussen en sneeuwklokjes, die worden straks opgevolgd door diverse soorten botanische narcisjes, druifjes, zomerklokjes en tulpen. Langs de rand zijn dit botanische tulpen wat verderop in de border zijn dit "gewone" tulpen. Later in het seizoen volgen nog wat alliums. Zo heb je zonder de vaste planten al vanaf januari tot mei/juni kleur in de borders.In de tweede border langs de oprit staan nog twee toverhazelaars. De gele begint altijd met bloeien de rode volgt wat later. Inmiddels heb ik ook een oranje (Jelena) aangeschaft. Die wil ik nog een plekje geven in de eerste border naast de oprit.
Op de wal staat trouwens ook nog een geel exemplaar. Die geeft samen met het roze katje (mount aso) al wat kleur aan de wal. De forsythia aan de beiden uiteinden van de wal heeft al een gele gloed over zich. Die is dus ook vroeg dit jaar.


Nu maar even een serie krokussen die verspreid door de tuin staan te groeien en bloeien. De krokussen op schaal gaan open naarmate het warmer wordt. Dit is een prachtig gezicht.
Dan gaan we zo weer verder met de ander planten en bollen die in de tuin bloeien.
In de border van het snoepstraatje staan de buishyacint (puschkinia libanotica) volop te bloeien. Straks komen ook hier nog tulpen. Soms weet je niet meer waar je de bollen moet laten en dan maak ik dankbaar gebruik van een stukje zwarte grond. Als ik straks weet waar er nog een gaatje is in de borders waar ze eigenlijk in moeten verhuis ik ze weer. Die hyacintjes staan er wel bewust voor een beetje kleur voordat de aarbeienplanten weer uitgroeien en bloemen en vruchten geven.
In een ander border staan ze tussen het longkruid. Dat matcht ook goed.De donker paarse primula is weer terug gekomen. De getsreepte is hagelnieuw. Ik ben benieuwd of hij volgend jaar terugkomt en zijn strepen nog heeft. Nu vond ik ze heel mooi passen bij de verrassingskrokussen die tijdens de tuinreis waren aangeschaft.  Zes potje met krokussen bevatten of de blue pearl of de prins Claus. De eerste potjes die kleurden bleken pareltjes te zijn en toen kwam ik die primula's tegen..... Inmiddels heb ik elders in de tuin de eerste prins gesignaleerd, dus 1 potje is anders!


Verder bloeien de eerste anemoontjes en gaan de cyclaampjes maar door. Ook als die straks zijn uitgebloeid blijft er prachtig getekend blad over. dus zonder bloemen blijven ze decoratief.


Op de wal komen al heel punten boven van de tulpen, alliums en cammassia's. Hier moet al het blad en de uitgebloeide planten nog opgeruimd worden. Het is veelal eikenblad dat over blijft en dat verteerd toch slecht. Na de winter wordt het dan ook verwijderd.
Als laatste nog een foto, die vanaf de dijk is genomen. Dan lijkt de tuin al aardig opgeruimd
Komende maand wil ik hem helemaal klaar hebben, want de ervaring heeft geleerd dat er tijdens het tulpenfestival weinig tijd overblijft voor de tuin. En als de natuur weken blijft voorlopen zou het festival wel eens eerder kunnen beginnen......

Het nieuws van de maand

februari
Momenteel hebben we een paar natte dagen aan het begin van deze maand. De afgelopen maand heeft het nog wat gewinterd met een laagje sneeuw en wat vorst. Op de FBpagina van Ellen's tuin heeft een hele serie sneeuwfoto's gestaan.
De ijsvrijhouder heeft wederom dienst gedaan in de vijver. Zo kunnen de vogels wat drinken en de vissen en kikkers overleven in de vijver.Voor de vorstperiode is de hele voortuin schoongemaakt. Al het blad is van de helleborussen geknipt en diverse grassen zijn afgeknipt. Deze border begint één bloemenzee te worden. Diverse helleborussen bloeien al en heel veel kerstrozen staan dik in knop. Mocht de komende tijd de temperatuur wat oplopen dan staan er allemaal boeketten in deze tuin.De bollenschalen hebben tijdelijk in een koele ruimte gestaan. Inmiddels zijn ze weer buiten geplaatst. De schaal met krokussen die al eind november is ingeplant gaat hard. Op de foto's is mooi het verschil te zien van begin december, januari en februari.

In de borders naast de oprit zijn het de krokussen, sneeuwklokjes en de toverhazelaar die bloeien. De gele hamamelis bloeit al volop, de rode laat zijn eerste bloemetjes zien. Inmiddels heb ik een oranje variant aangeschaft. Deze krijgt ook een plekje langs de oprit.


De krokussen vind je ook elders in de tuin. Bij het merendeel is alleen wat blad te zien, maar een paar vroege soorten bloeien al volop.

De grote groepen gewone sneeuwklokjes (nivalis) staan in linten op de wal. De aparte soorten die de laatste jaren zijn verzameld bij de tochten met de FBbus staan in de twee borders langs de oprit. Bij Peter in Noord-Holland zijn heel wat potjes met zaailingen gekocht en deze zijn apart uitgeplant. Zo blijft soort bij soort staan. Verder heb ik nog wat grote klokken gekocht , de Polar bear en wat klokjes met streepjes op de buitenste blaadjes, de snowfox. Alles wat momenteel opkomt lijkt toch wel veel op elkaar, al zit er wel verschil in grote van de bladeren en klokjes. Streepjes heb ik nog niet gezien.
Verder bloeit er al één irisje. Een aantal staan dik in knop, maar de hele partij die vorig jaar is gekocht en na de bloei in de tuin is gezet, daar zie ik nog niet veel van terug. Hoop wel dat ze weer opkomen, want daar zaten hele mooie zacht gele tussen.
In de tuin schieten nu overal de punten uit de grond van allerlei bollen, zoals tulpen, vogelmelk, blauwe driuifjes. Als het volgende week beter weer wordt ga ik toch langzaam maar zeker de borders één voor één opruimen. Hoe mooi sommige planten en in hun vergane toestand er ook uitzien. Lentekriebels zullen dat wel zijn. Aan het einde van het seizoen heb je na het planten van de laatste duizend bollen zoiets van even een paar maanden niets. Even tijd voor wat andere hobby's. De gehaakte winterkrans is inmiddels wel af, maar de voorjaarskrans nog lang niet.
Maar dan beginnen de sneeuwklokjes, toverhazelaar en helleborussen te bloeien en dan begint het alweer te kriebelen.

Dus langzaam aan maar weer de tuin in om alles voorjaarsklaar te maken en zo de nu bloeiende bollen en knollen beter te kunnen zien.
Op de FBpagina van Ellen's tuin zet ik regelmatig wat nieuws over wat er op dat moment begint te bloeien. "Like"de pagina en u blijft op de hoogte.


  


Aantal unieke bezoekers: