Het nieuws van de maand

juniHeet was het in de maand mei, soms zelfs tropisch warm. Vaak was het veel te warm om ook maar iets in de tuin, die op het zuiden ligt, iets te doen. Trouwens de borders waren kurkdroog en dan kom je de klei ook bijna niet in.
Half mei zijn we er even een paar dagen tussenuit geweest. We hebben wederom heerlijk gewandeld in de omgeving van Berdorf. In "onze hut" was het trouwens weer goed vertoeven. Een huisje van 3 x 4 meter, maar alles zit erin. Alleen om te douchen moesten naar het compleet gerenoveerde toiletgebouw lopen. Daar heb je een heerlijke regendouche.Op 1 juni is het daar noodweer geweest en het terras waar wij nog hebben genoten van een stukje appeltaart is compleet weggespoeld. Op één van de vele foto's die we hebben gezien heeft het water tot aan de deurklink gestaan van het hotel/restaurant. Wat een strop zo aan het begin van het hoogseizoen.

Bij thuiskomst bleek dat het buitje vlak voor onze vakantie een hoop in gang had gezet. De paden door de tuin heen waren behoorlijk groen geworden. Dit voornamelijk door zaailingen van de verbena hastata, verbena bonariensis en phuopsis. Ook het terras achterin de tuin had voornamelijk groene voegen. Inmiddels is alles weer schoon gemaakt en heb ik diverse verbena's opgepot, maar wat een klus was dat.


In de voortuin staan de grassen er lekker fris bij. De eersten bloeien al weer. De zaaddozen van de helleborussen zijn er inmiddels uitgeknipt. De hosta's beginnen nu te bloeien.

De vrouwenmantel in de border langs de oprit is prachtig als er regendruppeltjes op liggen. Het zijn net pareltjes.
Een andere plant die momenteel opvalt is de trifolium, de witte klaver. Hij valt niet alleen bij voorbijganger in de smaak, ook de insecten landen vaak op deze bloemen.
De zaaddozen van keramiek kleuren heel mooi bij de bloemen van de wolfsmelk. Wellicht is dit tijdens het open weekend een mooie match.


De potten op de oprit zijn inmiddels gevuld met éénjarige. Dit jaar heb ik voor de combinatie paars/blauw met geel gekozen. Dit naar aanleiding van een erysimum die deze kleuren op een plant had zitten. Het resultaat vind ik mooi geworden.


De papaver Helen Elizabeth is al over zijn hoogtepunt heen. De stortbuien van begin deze week hebben er voor gezorgd dat ze er inmiddels wat zielig bijhangen.


De schuttingen zijn heel kleurrijk. Langs het pad naar de achtertuin staan verschillende kamperfoelie uitbundig te bloeien.


Om de schommelsteunen staat de roos Lykkefund te stralen. Dit jaar is het voor het eerst dat hij zo uitbundig bloeit en hij geurt ook nog. Heerlijk om er naar te kijken en aan te ruiken.


Bij de eerste blik op de achtertuin valt direct de wand van rozen op. De hele oostkant van de tuin is momenteel één bloemenzee. Regelmatig komt de geur van Pauls Himalayan Musk langs, heerlijk. Ze bloeien eigenlijk net iets te vroeg dit jaar. Met het open weekend op 16 en 17 juni zullen ze wel uitgebloeid zijn.


Rechts achterin de tuin staat de rode vlier black lace uitbundig te bloeien met mooie roze schermen. Links en rechts daarvan staan op de wal en op de helling de cornus kousa te bloeien. De chinensis is één grote witte wolk van bloemen.

Wat de bloemen betreft...... elke dag lijkt er weer wat nieuws te bloeien. Zo staan er door de hele tuin nu een tiental verschillende geraniums te bloeien. De splish splash is wel een hele leuke, wit met hier en daar lila vlekken, al lijkt het dit jaar wel wat verbleekt.
Diverse salvia's bloeien nu of bijna, waaronder de caradonna met zijn donkere stengels.


De sliene firefly heeft bijna lichtgevende bloemen. Op een aantal plaatsen komt hij goed terug, maar helaas niet overal.
De rietorchis heeft het hier wel goed naar het zin. Regelmatig kom ik tussen andere planten zaailingen tegen. Daar kan ik anderen dan weer een plezier mee doen.

Op de dijk staan verschillende campanula's te bloeien. De persicifolia met zijn grote klokken is favoriet bij de slakken. Bij vochtig weer eten ze de bloemen en als de zon weer gaat schijnen liggen ze in de bloem uit te buiken.

Verder staan er nog diverse alliums te boeien, zoals de miami en de nigrum. De "vaste" aliium senescens staat nu vol knoppen. Altijd leuk om te zien hoe dat kromme stengeltje steeds langer en dikker wordt en uiteindelijk fier rechtop staat.


De ornithogalum is terugkomend bolgewasje met spierwitte bloemen.
De naald van cleopatra is er één met een wat wispelturiger karakter. Al moet ik zeggen dat deze ene al jaren trouw terugkomt. Vele andere heb ik niet of eenmalig boven zien komen.

Het is inmiddels al weer een heel verhaal geworden. En er valt nog veel meer te vertellen.

Maar wellicht kunt u met de open dagen op 16 en 17 gewoon even langskomen. Zaterdag is de tuin open van 10:00 - 21:00 en zondag van 10:00 tot 17:00
Helaas is de tuin slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De paden zijn hier en daar slechts 50 cm breed en voorzien van grit.
De tomatenplanten zijn inmiddels goed gegroeid en de bezoekers mogen er straks één meenemen, maar op=op.
Ter afsluiting nog een mooie foto van de viervlek die onze vijver een bezoek bracht.

En wellicht tot de 16e of de 17e van deze maand in deze tuin of in één van de andere 5 tuinen die open zijn in de Noordoostpolder.

Appelhof, Blokzijlerdwarsweg 2, Marknesse

Beeldentuin Galerie de Paardenstal art & garden, Noordermiddenweg 2-1, Espel

De Achtertuin, Zuidwesterringweg 26 b, Tollebeek

Lancaster Garden, Lindeweg 6, Emmeloord

Tuin Fam. Lievaart, Noordermeerweg 67, Rutten


Top

 

Het nieuws van de maand

meiHet tulpenfestival is voor mij weer achter de rug. Nu even de tijd nemen om het mei nieuws er op te zetten. Zelf had ik ook mijn bollenvelden. Vooral de mix die bovenop de dijk staat is een lust voor het oog.


Laten we het rondje maar weer gewoon in de voortuin beginnen. De kruipphlox langs de rand krijgen met de dag meer kleur. De grassen in de border zelf nemen het stokje van de helleborussen over. Een aantal bloeien zelfs al en sommige beginnen wel erg veel ruimte in te nemen. Daar moet ik binnenkort maar wat van oppotten voor de liefhebber.
De hosta's komen trouwens ook weer met hun neuzen boven de grond. Ik wil deze border nog steeds eens aanpakken, want echt spannend vind ik hem niet.Op de oprit staan de nodige potten vol met wat viooltjes die in de verdrukking staan door een flink aantal tulpen wat is opgekomen.
Samen met de potten op de tafel bij de voordeur is het daar continu lente. Het felgele mini narcisje doet de naam "more and more" eer aan.In de voorste border langs de oprit staat de tulp whittallii te stralen met zijn rood oranje kleur. Zien dat er daar volgend jaar wat meer van komen voor in de andere border langs de oprit.
In de andere border langs de oprit staat het zomerklokje mooi te zijn. Hier en daar komen ze speels boven het frisse groen van de vaste planten uit. De tulp spring green was dit jaar niet opnieuw aangeplant, maar deze is flink in aantal terug gelopen. Nog wat voor op de lijst.
Het bontbladige lelietje der dalen heeft de vrijheid geroken. Dacht dat hij zat opgesloten in een pot, maar hij heeft inmiddels de oprit bereikt.In de zalmkleurige / donkerrode border langs de garage staan prachtige donkere tulpen. Deze had ik gecombineerd met een zalm kleurige, maar hebben toch niet helemaal de kleur die ik voor ogen had. De combinatie van deze twee is trouwens wel niet verkeerd.

Dan lopen we de achtertuin in. Hier zijn de tulpen op het vlakke deel grotendeels uitgebloeid. Op de dijk is het nog steeds, zoals al eerder vermeld,  een feestje.


De blauwe cammassia op de dijk en op de helling bloeien volop. De bontbladige witte daarentegen zit nog in knop. Op zich wel mooi, zo heb je er heel lang plezier van.

De blauwe boshyacinten duiken op steeds meer plaatsen op in de tuin. Ik ben er al van aan het weggeven....
De diverse soorten blauwe druifjes zijn uitgebloeid. Alleen deze zeer gevulde druif gaat maar door.Over de alliums hebben we het volgende maand wel. Wellicht op de FB pagina van Ellen's tuin, daar worden regelmatig de nieuwtjes uit de tuin gezet.....
Nu maar even door met de vaste planten, anders wordt het verhaal wel heel lang deze maand.
De akelei staat de door de hele tuin. Deze beginnen binnenkort te kleuren. Ieder jaar is het weer een verrassing of de dubbele zich heeft gehandhaafd. Ook de vaste korenbloem heeft dikke knoppen, tenminste de blauwe. De roze komt wat later.De bergenia had een flinke tik gehad van de vorst, maar bloeit nu toch prachtig.
Over die vorst gesproken..... Er zijn toch heel wat planten verdwenen, zoals de vaste muurbloem, wolfsmelk, kruipphlox, lithodora, tijm en diverse hebe's. Een enkeling heeft hier of daar nog een heel klein groen of grijs puntje, maar een hebe met en doorsnede van 60 cm met drie takjes waar bovenin nog wat groen zit is geen gezicht. Er zitten dan ook diverse gaten in mijn borders.


We gaan maar verder met wat wel bloeit. De bodembedekkende veronica is er zo'n eentje. Wat een mooi getekende bloemetjes heeft deze op zijn ranke steeltjes.
De muurleeuwenbek is ook een rijkbloeiend klein bloemetje. Deze heeft zich nu ook in de muur genesteld en doet zijn naam eer aan.De bloesem van de Malus bomen is bijna verdwenen. Hier en daar zit er nog bloemetje. Dat worden weer heel wat appeltjes in het najaar.
De witte geum bloeit inmiddels, de zalmkleurig staat in knop, maar de rode heeft nog niets van dat al.


De varen is zich aan het ontrollen en de salomonszegel bloeit volop. Deze heb ik ooit eens gekregen, dus welke het is weet ik niet, maar het is een aandenken van een goede kennis. Hij neemt wel steeds meer ruimte in trouwens.

Bij de vijver zijn de dotters bijna al hun bloemen kwijt. Het veenpluis, dat tegelijkertijd bloeide, zit nu vol met witte dotten. Met wat zon erop, geven ze bijna licht.De rambler rozen staan vol met knoppen. Nog een paar weken en dan is de oostkant in de tuin één bloemenzee.
Het open weekend van de tuin is op 16 en 17 juni en wellicht valt dit samen met de bloei van de rozen. Daar hoop ik wel een beetje op, maar ja, dat valt niet te voorspellen. Dus wellicht tot dan en anders is de tuin ook op afspraak geopend.Top
 

Het nieuws van de maand

AprilApril begon wat vervelend voor mij. Nadat ik half maart al een paar dagen plat lag door een buikgriep, kreeg ik het vanaf de Paasdagen echt voor mijn kiezen met de "gewone" griep. Toen de koorts wat begon te zakken, toch een rondje foto's gemaakt. Daarna de eerste tijd niet de energie om er wat mee te doen. Later liep de agenda weer zo vol met o.a. het tulpenfestival dat het verhaal er niet van gekomen is. Wel alsnog wat van de foto's.....

Voortuin


Helleborussen


Kleine voorjaarsbloeiersNarcissen

   De dijk


Border langs de vijver


Buurtjesmix en cammassia komt op
Border half opgeruimd en bak met krocussen en druifjes


Longkruid

Het nieuws van de maand

Maart


Het werk heeft zowat stil gelegen de afgelopen maand. Er is nog wel een deel afgeknipt maar het opruimen en schoonmaken van de border is er niet van gekomen.
Wel heb ik de eerste tuinreis van het seizoen erop zitten. Met een bus vol liefhebbers zijn we naar Noord-Holland geweest en hebben daar Jan Ligthart, irisjes en tulpen, Peter Komen, bollen op schalen en tuin Doornduyn, sneeuwklokjes bezocht. Het weer was fris, maar zon overgoten en wat was het weer gezellig.
De afgelopen week was het ijs en ijskoud buiten. Niet alleen de vorst maar ook de wind maakte dat je zo veel mogelijk binnen bleef.
De vele potten met bollen zijn grotendeels in de bijkeuken en kantoorruimte gezet. Hier staan ze in ieder geval vorstvrij. De stapel kratten bevatten tulpen die in januari in de uitverkoop zijn aangeschaft. Deze konden toen de grond niet in, omdat het veel te nat was.Heel langzaam komen de irisjes die bij Jan Ligthart zijn aangeschaft op kleur. De losse pluggen lijken allemaal paars te worden. De meeste potjes lijken zacht geel te zijn. In één potje is nu een blauwe punt te zien. Straks als de tuin weer ontdooid is wil ik ze op kleur in de borders zetten.


Nu maar even de ijskoude tuin in. Het ziet er op vele plekken gewoon triest uit. Alle helleborussen hangen al tijden meer dan slap. Dit geldt ook voor de sneeuwklokjes. Ik hoop echt dat nadat de dooi is ingetreden de meeste planten weer rechtop gaan staan.


De violen in pot halen het denk ik niet. Wel hoop ik dat de tulpen die hieronder staan straks wel verder gaan groeien en bloeien.
Andere planten, zoals de mansoor verdrogen helemaal. Deze komen zonder twijfel weer terug. Dit is behoorlijk taai spul. De heuchera in de tuin is ook verdroogd. Dat wordt waarschijnlijk wel nieuwe exemplaren aanschaffen.


Verder is de tuin behoorlijk kaal geworden. Een groot deel van het blad is uit de tuin verdwenen door de harde wind van de afgelopen tijd.

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Diverse krokussen blijven gewoon rechtop staan ondanks de koude.De toverhazelaar geeft nog steeds kleur. Mooi zijn die gele en rode toefjes bloemen aan de kale takken.
De groenblijvers in de tuin doen hun naam eer aan. Diverse struiken lichten groen op in de verder kale en dorre borders. Je kunt je haast niet voorstellen dat alles straks weer fris groen is gekleurd.


De erysimum die langs de trap staat zijn bijna allemaal kaal. De inmiddels flinke struiken ljken ook aanvervanging toe.

De trap is weer helemaal volg ewaaid met blad. Ook de mol heeft er weer wat op geknoeid.

De ijsvrijhouder doet zijn werk weer goed. Vlak langs de rand in een ondiep gedeelte van de vijver borrelt hij er lustig op los.
De vogels in de tuin vinden het een prima plek om water te drinken. Al gunnen ze dat elkaar vaak niet.


Afgelopen week was de kramsvogel in de tuin. De malus red sentinel, die vaak in het voorjaar nog appeltjes heeft is inmiddels helemaal leeggegeten.
Verder doen de vogels zich tegoed aan o.a. zonnepitten, vetbolletjes, pinda's en pindakaas. Er zijn de afgelopen tijd al heel wat verschillende vogels gespot. Eén paar ervan zijn gefotografeerd.


Tot slot nog een plaatje van de tuin zoals deze er afgelopen zomer uit zag.
Deze staat in de nieuwe gids van de Nederlandse Tuinen stichting. De open weekeinden zijn dit jaar op 16 en 17 juni en op 11 en 12 augustus. Verder is de tuin op afspraak te bezoeken vanaf half mei.


Het nieuws van de maand

februariWat een sombere en vooral natte maand hebben we achter de rug. Het zonnetje liet zich maar weinig zien. De dagen dat er wat in de tuin gedaan is zijn op één hand te tellen, want de mooie dagen vielen niet altijd op mijn vrije dagen.
Maar de borders langs de oprit en garage zijn helemaal schoon en de voortuin is bijna klaar.


Overal komen nu puntjes omhoog van de bollen. In de schone borders zijn ze goed te zien. Hier bloeien ook al de eerste sneeuwklokjes en krokussen. Het mini narcisje julia jane heeft zijn allereerste bloem.
De voortuin staat vol met helleborussen. De meesten staan nog in knop en zelfs dat ziet er soms al mooi uit. Zaailingen van de rode kerstroos kom ik overal tegen. Hier kan ik vast anderen een plezier mee doen.


De helleborussen die al bloeien zijn natuurlijk nog veel mooier. Vooral de dubbele is het bekijken meer dan waard.


De toverhazelaars in de border langs de oprit zijn eveneens een blikvangers. Hier staan nu een gele en rode in bloei. Op de wensenlijst staat nog een roestbruin/oranje gekleurde hamamelis. Deze wil ik dan in de andere border langs de oprit plaatsen.


De border langs de garage is lekker opgeknapt, nadat alle oude rommel er is uitgeknipt en voorzien is van een laagje tuinaarde. Hier staat de heuchera is nog redelijk bij. in de rest van de tuin staan ze er wat zielig bij. Ook hier bloeien de eerste krokussen tussen de sneeuwklokjes.

In de achtertuin bloeien de irisjes bijna en is het eerste bloemetje van oud wijfje te bewonderen.


Hier staan verder al grote groepen van het gewone sneeuwklokje op de dijk te bloeien.


De achtertuin zelf is nog een rommeltje. Alleen bij de border langs het gazon is al voor een deel gesnoeid.
Op heel veel plaatsen zie je tussen de rommel vele puntjes omhoog komen. Dan jeuken de handen om ook daar aan het werk te gaan. Maar ja, alle borders kunnen nu eenmaal niet tegelijk aangepakt worden. Ik vind het zelf prettig als alles aan de weg er netjes uitziet, vooral omdat hier zoveel helleborussen staan. En de achtertuin, dat zie ik alleen.


De cyclamen die hier en daar staan hebben of nog mooi blad of bloeien nu. Allebei zijn ze duidelijk aanwezig in de border tussen de trappen.


In een border bovenaan de lange trap staat een anemoon blanda te bloeien. Die is er zeer vroeg bij dit jaar. Bovenin de korte trap heeft zich een sneeuwklokje uitgezaaid. Die staat daar helemaal niet handig.


De kronkelwilg is ziek! Zo jammer, hij is zo mooi vertakt en door hem elk jaar te knotten bleef hij compact. Bij de laatste storm is er weer een tak uitgebroken. Misschien dit jaar flink inkorten en kijken of hij dan gaat uitlopen. Eruit kan natuurlijk ook en er dan een mooie acer voor in de plaats zetten. Maar die houden niet van volle zon en klei.
Zo zijn we de tuin weer rond. Heerlijk dat er steeds meer kleur in komt. De komende week zal dat wel even stagneren nu het toch een beetje lijkt te gaan winteren. Dat komt mij eigenlijk wel goed uit, want de agenda voor de komende weken loopt al aardig vol.
Daar zit dan ook de eerste tuinreis van het seizoen bij. Heerlijk met een bus vol tuinfanaten diverse kwekers in Noord-Holland langs.....

Als laatste foto nog een spiegelende vijver en dan is het weer gedaan voor deze maand.
Wilt u verder op de hoogte worden gehouden dan kunt u de FBpagina van Ellen's tuin "liken". ( www.facebook.com/ellenstuin ) Hier worden met regelmaat foto's van de tuin of van de bloemen op gezet.

 


 Aantal unieke bezoekers: