Het nieuws van de maand

Juli


Het was afgelopen maand op gegeven moment niet leuk meer zo droog als alles was in de tuin. De zon scheen volop en met tropische temepratuen was het in de achtertuin veel te warm om wat te doen. De klusjes voor de opendagen werden dan ook veelal 's ochtends en in de avond gedaan.

Het openweekend is trouwens heel gezellig verlopen. Beide dagen hebben wij ruim 40 bezoekers mogen ontvangen. Door het terras onder de carport en de oprit te maken bleef er (meestal) voldoende ruimte in de achtertuin om daar op afstand van elkaar rond te kunnen lopen. De ramblerrozen waren een van de blikvangers in de tuin. De lykkefund die over de palen van de schommel groeit geeft een groots entree tot de achtertuin.
De opbrengst van de tuin gaat dit jaar naar de Stichting kat in nood.

Momenteel is de vuurpijl de blikvanger als je langs de tuin loopt. Steeds meer pijlen komen uit het groen te voorschijn en knallen met hun felle kleuren.
In de voortuin is het de stipa die de aandacht trekt. Regelmatig haalt er iemand zijn hand door als tie langs loopt. Het veolt ook heel lekker.
Met de harde wind van de afgelopen dagen zijn er wat minder detail opnames gemaakt. Dat was namelijk niet te doen met de bewegende onderwerpen.
De lelie in de andere border naast de oprit wordt elk jaar hoger en krijgt ook steeds meer bloemen. Inmiddels is het een heel boeket aan het worden en dat op één stengel. Een van de vijf planten blijft wat achter, die heeft vermoedelijk te weinig zon, dus moet een ander plekje krijgen.Verder staat de reuze scabiosa te bloeien langs de oprit. Lang niet zo hoog als in voorgaande jaren, maar daar is de droogte waarschijnlijk de oorzaak van. De insecten genieten er in ieder geval volop van.
De laatste allium bollen bloeien hier ook. Tijden lang kijk je tegen leuke puntmutsjes aan en inene zijn het weinig opvallende bollen.
De roos rond de schommel is inmiddels uitgebloeid. De trellis aan de muur is nu vol met kleur van de vaste lathyrus. Door regelmatig de bloemen te blijven knippen, bloeien ze eindeloos door.
De zachtroze brandende liefde (Lychnis carnea) bloeit in de border er tegenover. Inmiddels weet ik dat ik niet te zuinig moet zijn met aankopen. Hiervan heb ik er destijds eentje van aangeschaft en dat hadden er 3 tot 5 mogen zijn om echt op te vallen.
Dan zijn we weer bij de achtertuin aan beland. Het blijft leuk om de reacties  van bezoekers te horen bij de eerste aanblik. Meestal klinken er kreten van verassing of bewondering.
Het bordje "ingang" geeft de looprichting aan in de tuin. De paden zijn zo smal, dat passeren niet mogelijk is.
Als je trouwens het pad blijft volgen loop je langs het "snoepstraatje". De nieuw gezette aardbeien groeien goed en hebben al de eerste bloemen. De courgettes die er achter staan bloeien volop en het lijkt erop dat zowel de groene als de gele en bol courgette hun eerste vruchten dragen.
Van de wijnbes kunnen we de eerst vruchten plukken. De bramen bloeien en groeien volop en er hangen diverse trossen druiven. Dus kortom er valt weer heel wat te snoepen de komende tijd.Dan maar de achtertuin in. Het eerste wat opvalt is natuurlijk de wal achterin. Hier bloeien voornamelijk blauw getinte bloemen om wat diepte in de tuin te creëren.

De trappen in de wal zorgen er voor dat het onderhoud wat makkelijker is en dat je de begroeing op de wal beter kunt bekijken.
Aan de achterkant van de wal is de hoornbloem en akelei uitgebloeid. Wel groeit en bloeit de geranium er volop.
Een aantal, vorig jaar gezaaide, kaardenbollen bloeit dit jaar voor het eerst.
Nog even een paar detailopnames van de planten op de wal.
De stoofpeer Zoutewelle is een oud Zwijndrrechts ras. Jaren terug een klein boompje gekregen als aandenken aan mijn geboorteplaats. Dit jaar hangt hij bomvol.

Verder bloeit er in de tuin nog van alles. Diverse vaste planten, maar ook de eerste eenjarigen bloeien nu. Nu er in het begin van deze maand eindelijk wat regen is gevallen verwacht ik dat de andere gezaaide planten, waaronder de amaranth ook de hoogte in gaat.


Het wordt te gek om alles wat momeneel groeit en bloeit te plaatsen, zoals de diverse phloxen, daglelies, geraniums, campanula's, sanquisorba's, veronica's enz.
Wellicht komt u binnenkort in de buurt en kunt u de tuin zelf bekijken.

De tuin is verder te volgen op de FBpagina van Ellen's Tuin. Het maandnieuws wordt begin augustus weer op de website geplaatst.


Het nieuws van de maand

Juni


Over de afgelopen maand kunnen we kort zijn: Het was hééél zoniig en gortdroog. De regenton bevatte niet genoeg water om alle planten die het moeilijk hadden van water te voorzien. De vijver is een paar keer bijgevuld en het gazon is een paar keer gesproeid met kraanwater. Door zelf wat minder vaak te douchen wordt dat weer een beetje gecompenseerd....
De astilbes en astrantia's zijn planten die er beslist niet tegen kunnen. Deze wil ik langzaam aan vervangen door planten die minder vocht vragen.

De kweekbakken achter in de tuin zijn bijna allemaal leeg. Een deel is (o.a. courgettes en tomaten) naar de zorgboederij gegaan waar ik normaal gesproken een dag in de week werk. Na 10 weken weer een dagje met speciale toestemming kunnen werken. De medewerkers hadden het deel waar de planten moesten komen al grotendeels onkruidvrij gemaakt en gesproeid. Het was dus heerlijk om hier in te planten.

De rest staat inmiddels al grotendeels in de eigen tuin. Eerst de potjes geruime tijd in een emmer water, daarna het plantgat vol met water zetten en uiteindelijk dus planten...gedoe dus.
Niet alle plantjes hebben trouwens de tuin gehaald. De slakken wisten ondanks de droogte zich tegoed te doen aan het frisse groen. Het laatste beetje moet er een dezer dagen in, zodat de gaten in de border gevuld zijn voor de open dagen op 13 en 14 juni a.s.
In de voortuin is de kruipphlox uitgebloeid en deels verdroogd. De grassen staan er daarentegen prachitg bij en sommigen bloeien al of hebben zelfs al zaaddozen, zoals de carex grayi.
De cerinthe is hier nog steeds behoorlijk dominant aanwezig en heeft inmiddels al weer nieuw zaad.De planten in de potten op de oprit bloeien inmiddels uitbundig. Het is heel prettig dat ze naast de regentonn staan.
De phlomis in de border naast de oprit bloeit volop al zit een deel van de bloemstengels achter het naambord van de tuin.
In deze border staan naog steeds diverse alliums te bloeien. De trifolium wordt ook weer een hele bos "kleur".In de andere border langs de oprit hebben de lellies al een flinke hoogte beriekt. De knoppen beginnen zich nu ook te oontwikkelen, dus binnenkort is dit een wolk van gele bloemen.
De iberis masterpiece, waarvan ik vorig jaar een paar stekjes heb gehad knallen aardig in deze border met felwitte bloemschermen.

De ramblerroos die langs de paal van de schommel omhoog gaat heeft het wel prima naar het zin. Deze Lykkefund is één bloemenzee en het gonst van de bijen als je in de buurt bent.
Tegenover de border naast de garage staan al jaren clematissen tegen het wandrek te zeuren. Ze zien er niet uit, maar elk jaar komen er toch nog (een paar) bloemen aan.
De achtertuin lijkt kleurloos nu de tulpen zijn uitgebloeid. Maar dat is schijn. Er bloeien inmiddels heel wat soorten geraniums. Minder fel van kleur dan de tulpen, maar zeker niet minder kleurrijk.
Verder bloeien er nog heel wat soorten van de alliium. Ze staan verspreid door de hele tuin, dus elke border heeft wel een of meerdere soorten. Van zo'n 30 tot 150 cm hoog, dus heel gevarieerd.

Het nieuws van de maand

Mei


Deze eerste mei valt er eindelijk wat regen, vandaag "al" vijf mm,
na een gortdroge maand. Vooral aan de waterstand in de vijver is het goed te zien dat het de afgelopen weken droog is geweest.
De planten lijken er nog niet onder te leiden, want sproeien heb ik nog niet gedaan. Wel blijken een aantal struiken moeizaam of helemaal niet meer, op gang te komen. Een gele toverhazelaar op de wal lijkt dood en een calli carpa krijgt hier en daar nog een blaadje.....

De tuin ligt er verder prachtig bij, vanaf de gemeentestoep voor het huis tot ruim achter de wal is alles schoongemaakt en opgeruimd. Door alle vrije tijd is het zeker achter de wal in jaren niet zo opgeruimd geweest.

Laten we het rondje door de tuin maar gaan lopen. In de voortuin is de rand met kruipphlox momenteel de blikvanger. Samen met de zaailingen van de cerinthe die de winter overleefd hebben zorgen zij voor kleur. De bloemen van de helleborussen zijn inmiddels al afgeknipt. Dit omdat het mooi er inmiddels wel af was en om honderden zaailingen te voorkomen.In de borders langs de oprit bloeit nog een enkel narcis, diverse tulpen en nog wat leucojum. Dit was een prachtig gezicht toen alles nog volop bloeide. Inmiddels zijn ze duidelijk over de top heen. De alliums staan inmiddels dik in knop, dus die nemen het over.
De gele lelie die hier en daar in de border staat is in de afgelopen weken bijna een meter hoog geworden. Die zag je bijna groeien. De zaailing van de iberis masterpiece, waar ik er vorig jaar een paar van heb gekregen begint voor het eerst te bloeien. Dit wordt een wolk van witte bloemen die tot in het najaar te zien zijn.

In de border langs de garage staan voornamelijk zalmkleurige tulpen met een enkele donkerrode. De verhouding iz nog niet helemaal naar het zin. In het najaar "moeten" hier nog wat rode bij.
De erysimum red jep die in deze border staat past er namelijk heel goed bij.Eenmaal in de achtertuin gaan we direct het eerste paadje naar rechts in.Hier bloeien nog diverse tulpen. Verder staan er diverse alliums dik in knop.
De naald van cleopatra heeft dit jaar weer genoeg blad, maar een knop heb ik nog niet gezien. Jammer, want zeker als beide neuzen een bloem geven is het een pracht om te zien.


Daar waar dit pad links de bocht omgaat hebben we rechts het terras.
Vanaf dit terras loopt een van de twee trappen de wal op.

Zelfs achter de wal is het helemaal opgeruimd. Er lagen nog wat oude pallets die ooit als bruggetje over de greppel waren gebruikt. Vorig jaar zijn deze vervangen door boomstammen, omdat ze weer verrot waren. De pallets, of wat er van over was, zijn in stukken gezaagd en afgevoerd. De greppel is ontdaan van al het blad en onkruidvrij gemaakt. Zelfs achter de greppel in het niemandsland heb ik opgeruimd.
Achter de wal beginnen tientallen akeleien te bloeien.  De hoornbloem staat vol met knoppen en is binnenkort een witte wolk van bloemen.
Op de wal staan nog heel wal tulpen te bloeien. Je kunt zien dat hier minder zon komt. Verder begint de sering te bloeien die qua kleur goed bij de tulpen past. Afgelopen maand heb ik nog een cercis aangeplant in dezelfde tint.

Verder bloeien hier en op de helling de blauwe cammassia's. De bontbladige en witte cammassia's zijn altijd wat later.
Ook de boshyacint staat op diverse plaatsen in de tuin uitbundig te bloeien. Hier lijken de pollen ieder jaar groter te worden.

Je kunt ook onder de wal langs lopen. Dit pad wordt in de loop van de zomer steeds smaller door alle hoge planten en grassen die links staan. Aan het eind van het pad in de border aan de oostzijde staat de choisya te pronken. Een zee aan bloemen zitten er aan deze plant, die in het najaar nogmaals bloeit.

Hier en daar staan er nog uitgezaaide digitalissen. Deze gaan nu mooi de hoogte in en zullen dit jaar wel gaan bloeien.
De erysimum op de wal is grotendeels vervangen door nieuwe joinge planten. Deze waren na jaren zo verhout dat het niet mooi meer was. Een enkel xemplaar mocht nog even blijven.
Op de helling staat de jacobsladder al te bloeien.
De kaardenbol die vorig jaar is gezaaid en uitgezet doet het goed. Heel benieuwd of deze plant weer andere vogels aantrekt.Inmiddels zijn we bij het paadje aan de oostkant van de tuin gekomen. Ook hier nog diverse tulpen en bloeiende akeleien. De diverse alliums staan in knop. De clematis montane bloeit volop.
De border vlak bij het terras bij de achterdeur heeft heel wat uitgezaade vergeet-me-nietjes staan. Het staat wel leuk met de witte oude wijfjes en de roze rode tulpen.
Zefs de anemonen komen hier en daar tevoorschijn.

Langs het pad achter de garage staat de salomonszegel te bloeien. Deze plant breidt zich inmiddels lekker uit. Dze plant heb ik ooit als stek gekregen, dus welke het is weet ik niet.Tot slot nog een paar alliums die in dezelfde border staan. Nog een paar warme dagen en dan bloeit deze nigrum.
Het is dit keer een heel verhaal geworden en dan heb ik nog niet alle boeiende planten laten zien. De komende tijd zal ik die de FB-pagina van Ellen's tuin zetten.

 

Aantal unieke bezoekers: